Wonen en woningmarkt
Er is een grote behoefte aan meer passende, betaalbare woningen van goede kwaliteit in Nederland. Om daaraan tegemoet te komen, bundelen overheden, woningcorporaties en marktpartijen hun krachten. Ze zetten in op een mix van oplossingen: grootschalige nieuwbouw, nieuwe woonvormen zoals flex- en transformatiewoningen, woningdelen en -splitsen en ruimte voor bewonersinitiatieven. Door de woon- en bouwopgave in samenhang met andere opgaven aan te pakken, kunnen ze tegelijkertijd doelen op het gebied van klimaatadaptatie, bedrijvigheid, bereikbaarheid en natuur realiseren.
Woningbouw
Initiatieven zoals de Nationale Woon- en Bouwagenda, de ontwikkeling van binnen- en buitenstedelijke bouwlocaties en extra financiële steun worden ingezet om woningbouw te stimuleren en versnellen.
Woningvoorraad benutten
Betere benutting van bestaand vastgoed kan het woningtekort verkleinen, bijvoorbeeld door het toestaan van meer huishoudens in één woning en het stimuleren van doorstroming. Samenhangend beleid is nodig om knelpunten op te lossen.
Flexwonen
Flexwoningen kunnen het woningtekort helpen terugdringen. Aandachtspunten bij het realiseren ervan zijn het vinden van locaties, organiseren van draagvlak, rondkrijgen van businesscases en creëren van een fijne woonomgeving.
Corporaties en sociale huur
Woningcorporaties bieden betaalbare en duurzame huizen voor zo’n 4 miljoen huurders en woningzoekenden. Om hun effectiviteit hierbij te vergroten, werken ze samen met lokale overheden en maatschappelijke partners.
Betaalbaarheid wonen
Een krappe woningmarkt, dure energie en grondstoffen en onzekere economie maken ‘wonen’ duur. Overheidsbeleid moet ervoor zorgen dat mensen toegang hebben tot goede, betaalbare woonruimte die past bij hun levensfase.
Woonzorgvisie
Senioren, statushouders, dak- en thuislozen en uitstromers uit maatschappelijke opvang zoeken passende woningen en zorg. Een woonzorgvisie helpt lokale opgaven en urgenties in kaart brengen en omzetten naar uitvoeringsprogramma’s.
Wonen senioren
Door het groeiende aantal senioren is er behoefte aan nieuwe woon(zorg)vormen voor langer zelfstandig wonen. Overheden, corporaties, zorgorganisaties en senioren werken samen om meer senioren- en levensloopbestendige woningen te creëren.
Huisvesting aandachtsgroepen
Een grote groep mensen in onze samenleving heeft weinig uitzicht op het vinden van passende huisvesting. Het realiseren van een thuis voor iedereen is een complexe uitdaging waarvoor goede samenwerking tussen wonen en zorg nodig is.
Huisvesting arbeidsmigranten
Meer en betere huisvestingslocaties zijn nodig om de stroom arbeidsmigranten op te vangen en daarmee samenhangende problemen aan te pakken. Dat vergt meer lokale en regionale samenwerking en interbestuurlijke afspraken.
Woonwagenbewoners
Er is een tekort aan woonwagenstandplaatsen en mensenrechten-proof beleid is nodig. Lokale en regionale samenwerking is nodig om nieuwe standplaatsen te vinden en om het plaatsen en verhuren van woonwagens betaalbaar te maken.
Wooncoöperaties
Wooncoöperaties komen moeizaam tot stand door beperkte locaties, bureaucratie en financieringsproblemen. Gericht beleid is nodig om de voordelen van collectief wonen, zoals zelfbeheer, zorg voor elkaar en duurzaamheid, te benutten.
Bekijk voor meer verdieping het kennisdossier Woningmarkt
De inhoud van onze kennisdossiers wordt zorgvuldig geselecteerd, verzameld en periodiek geactualiseerd door Platform31 en is afkomstig uit een grote variëteit aan bronnen.