Wat we doen
Bijdragen aan brede welvaart
Bestuurders, beleidsmakers, professionals, inwoners en ondernemers zoeken oplossingen voor complexe vraagstukken in stad en regio. Hoe komen we tot een inclusieve en duurzame samenleving? Met voldoende woningen in een passende omgeving. Waar een innovatieve overheid en economie bijdragen aan brede welvaart.
Om tot toekomstbestendige oplossingen te komen, brengt Platform31 partijen bij elkaar en onderzoeken we maatschappelijke opgaven in samenhang. We signaleren trends en verbinden beleid, praktijk en wetenschap. Zo komen we samen tot een aanpak waar bestuurders en uitvoerders direct mee aan de slag kunnen. De oplossingen houden we niet voor onszelf: iedereen profiteert mee van de resultaten.
Wonen en ruimte
We werken aan een woon- en leefomgeving die aansluit bij wat voor mens en samenleving belangrijk en betaalbaar is. Voor iedereen die er een thuis heeft of zoekt.
Wonen en ruimte
We werken aan een woon- en leefomgeving die aansluit bij wat voor mens en samenleving belangrijk en betaalbaar is. Voor iedereen die er een thuis heeft of zoekt.
De druk op de ruimte en stapeling van opgaven maken een evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling noodzakelijk.
We zoeken oplossingen waarbij fysieke ingrepen en een mensgerichte benadering hand in hand gaan. Om de realisatie van nieuwe woningen, gebiedstransformaties en verduurzaming te versnellen, bestaand vastgoed beter te benutten, de bereikbaarheid te verbeteren en de verschillen tussen wijken, steden en regio’s te verkleinen.
Meer over Wonen en woningmarkt Meer over GebiedsontwikkelingContact
Sociale inclusie en leefbaarheid
We zetten in op een gezonde leefomgeving, waar iedereen mee kan doen. Het bevorderen van gelijke kansen staat daarbij centraal.
Duurzame ontwikkeling
We versnellen de ontwikkeling naar een duurzame omgeving waar iedereen aan kan en wil bijdragen.
Duurzame ontwikkeling
We versnellen de ontwikkeling naar een duurzame omgeving waar iedereen aan kan en wil bijdragen.
We naderen het kritieke omslagpunt in klimaat, biodiversiteit en gebruik van grondstoffen. Oplossingen hiervoor zijn technisch en maatschappelijk complex.
De tijd voor kleine ingrepen is voorbij; we moeten opschalen. Dat vraagt om een integrale visie, strategie en concrete ideeën voor vergroening en klimaatadaptatie, circulariteit en energietransitie.
Meer over Verduurzaming en energieContact
Economie en bestaanszekerheid
We streven naar een eerlijke en groene economie waarin overheden, bedrijven en werknemers samen zorgen voor innovatie, kansen en bestaanszekerheid voor iedereen.
Economie en bestaanszekerheid
We streven naar een eerlijke en groene economie waarin overheden, bedrijven en werknemers samen zorgen voor innovatie, kansen en bestaanszekerheid voor iedereen.
Innovatie komt het beste tot stand als bedrijven, lokale en regionale overheden, onderwijs- en kennisinstellingen expertise en oplossingen uitwisselen en van elkaar leren.
Om de veerkracht van de economie en het perspectief voor mensen te vergroten, stimuleren we samenwerking en sociaal ondernemerschap. Gericht op vitale binnensteden, toekomstbestendige bedrijventerreinen en de transitie naar een digitale, circulaire en inclusieve economie.
Meer over Regionale economieContact
Kennis voor stad en regio
Trendstudies en analyses: generiek en maatwerk in opdracht
Elke vier jaar, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen publiceren we een trendstudie. Deze schetst de voor gemeenten en regio’s relevante ontwikkelingen en opgaven. Lokale politieke partijen gebruiken deze bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma.
Als aanvulling op deze generieke trendstudie voeren we (in opdracht) ook maatwerkstudies uit voor individuele of samenwerkende gemeenten:
- Individuele gemeenten gebruiken deze verbijzonderingen of verdiepende analyses in de overdrachtsdossiers om te komen tot nieuwe college- en bestuursakkoorden ná de gemeenteraadsverkiezingen; of om meer opgavegericht te gaan werken; of als opmaat naar de Omgevingsvisie. Soms legt een maatwerkstudie de basis onder diverse afzonderlijke beleidsprocessen voor de komende jaren of voedt deze discussies bij heisessies van het college van B&W.
- Samenwerkende gemeenten, fusiegemeenten, regio’s, provincies en ambtelijke fusie-organisaties gebruiken onze maatwerktrendstudies, strategische verkenningen of sterktezwakte-analyses om de samenwerking een impuls te geven en te verstevigen.
Voorbeelden:
- Herstel en perspectief in tijden van transitie. Stedelijke trends en opgaven voor 2022 e.v. (juli 2021)
- Doetinchem: Trends en opgaven voor Doetinchem en aandachtspunten voor de komende bestuursperiode(n) en visietraject Doetinchem 2036 (mei 2022)
- Zaanstad in 2017 en in 2022. Troefkaarten, uitdagingen en perspectief in tijden van verandering. Publieksversie trendstudie Zaanstad 2022 e.v. (februari 2022) en Troefkaarten, uitdagingen en perspectief in tijden van verandering Trendstudie Zaanstad 2022 e.v. (februari 2022)
- Voor de Westfriese gemeenten die samenwerken in het Pact van Westfriesland (Drechterland, Stede Broec, Medemblik, Opmeer, Koggenland, Enkhuizen en Hoorn) in 2018 en 2022: Trends en opgaven voor de Westfriese gemeenten 2022 e.v. (maart 2022)
- Voor de samenwerkende P10 en K80-gemeenten: Trendstudie voor P10- en K80-gemeenten (april 2023)
Trends @ events
De inzichten uit trendstudies en analyses delen we regelmatig via bijeenkomsten die we organiseren. Of via bijdragen aan events van derden.
Voorbeelden: Trendtalks, webinars, masterclasses, congressen, bestuurdersprogramma @ Dag van de Stad.
Analyses
Ná verkiezingen analyseren we regeerakkoorden en provinciale en gemeentelijke bestuursakkoorden. Ook lichten we jaarlijks de Rijksbegroting door op haar impact op gemeenten.
Voorbeelden:
- Analyse coalitieakkoorden 2022 (september 2022)
- Analyse, duiding en reflectie Rijksbegroting 2023 (november 2022)
Nieuwsvoorziening
Nieuwsflits Stad en Regio belicht wekelijks de voor stad en regio relevante ontwikkelingen in wetenschap, beleid en praktijk.
Contact
Onderzoek doen we op verschillende manieren.
In praktijkonderzoek gaan we op zoek naar ‘wat werkt’ en hoe het werkt, zowel in beleid als in de praktijk. We combineren wetenschappelijke kennis met ervaringskennis. Dat doen we vaak door literatuurstudies, interviews en enquêtes met experts, beleidsmakers, bestuurders en doelgroepen.
In ontwerpend onderzoek stellen we de doelgroep centraal. We zetten verschillende ontwerpmethodes, zoals klantreizen, empathiekaarten en een onderzoeksmuur in om maatschappelijk vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Met visuele middelen stimuleren we de dialoog daarover.
In wetenschappelijk onderzoek leggen we verbanden tussen wetenschap, beleid en praktijk. We nemen deel aan verschillende onderzoeksconsortia. Daarnaast werken we met kennisinstellingen, waaronder universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten mee aan wetenschappelijk onderzoek. Waaronder met het onafhankelijke wetenschappelijk Onderzoeksinstituut IVO met wie we sinds 2017 o.a. onze huisvesting delen.
We bieden bestuurders, beleidsmakers en praktijkprofessionals een grote variëteit aan mogelijkheden om samen kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren.
In een experiment helpen we koplopers verder met een vraagstuk waarmee ze al aan de slag zijn. Platform31 zorgt ervoor dat zij inzicht krijgen in ‘wat wel en niet werkt’. Daarvoor koppelen we hen aan wetenschappers, innovators of experts die daar meer of nieuwe kennis over hebben. Ook halen we actief praktijkervaringen op. Naast ondersteuning van koplopers organiseren we bijeenkomsten waar zij hun leerervaringen kunnen uitwisselen. De resultaten van het experiment delen we via evaluatieonderzoeken, praktijkvoorbeelden, handreikingen en leerkringen.
Voorbeelden van experimenten: Vitale woongemeenschappen, Langer Thuis, Vakantieparken, Wijkaanpak.
In een community of practice (CoP) of leerkring leren deelnemers van elkaar Zij staan vaak zelf aan de lat voor een aanpak voor dat vraagstuk voor hun stad of regio. In een reeks bijeenkomsten verdiepen zij zich gezamenlijk in het vraagstuk en wisselen praktijkervaringen uit. Platform31 brengt daarbij inzichten uit onderzoek en bewezen werkwijzen uit eerdere experimenten in en reikt effectieve aanpakken en oplossingen van aan. Zo komen de deelnemers samen tot een aanpak waar ze direct mee aan de slag kunnen.
Voorbeelden van CoP of leerkringen: Hoe maak je een woonzorgvisie, Wat is een effectieve aanpak bij overlast in de wijk, Hoe zorgen we voor een betere huisvesting van arbeidsmigranten, Hoe pakken we verloederde vakantieparken aan? en Kennisnetwerk Regionale Economie.
In een praktijklab bepalen de deelnemers welk vraagstuk ze centraal stellen. Het is toepasbaar bij het agenderen van dit thema, het opstarten van een aanpak of het versnellen ervan. Het richt zich op het lokale netwerk van partijen in een gemeente of regio. Platform31 haalt experts erbij met oplossingsvermogen voor het vraagstuk. Een praktijklab kan diverse vormen krijgen, zoals een webinar, workshop of een excursieprogramma. Het toedienen van deze kortstondige, gerichte extra shot kennis helpt de deelnemers verder met het vraagstuk.
Voorbeelden zijn: Wijklab, Versnellingslab circulair bouwen, Praktijklab meerpartijensamenwerking, Praktijklab Een thuis voor iedereen.
Contact
Netwerk voor stad en regio
Met circa 300 partners en samenwerking met tal van complementaire kennisorganisaties en diverse samenwerkingsverbanden is Platform31 het grootste en meest veelzijdige netwerk voor stad en regio.
Lees meer over ons netwerkAanmelden als partner?
Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en voordelen van een partnership.