Woonvarianten voor senioren: financiële haalbaarheid
Welke aspecten spelen een rol bij het verkrijgen van financiering woonvarianten met een combinatie van wonen, welzijn en zorg?
Vanuit het perspectief van de ouderen is er nog weinig echt gekeken wat voor hen aantrekkelijke woonproducten zijn op de woningmarkt. Dat senioren nauwelijks verhuizen leidt tot een vertraagde activiteit bij overheden en marktpartijen om woningen voor ouderen te programmeren en te realiseren. Met beschikbare data uit de Zuid-Hollandse Grote omgevingstest herleidde Springco 10 woonprofielen voor senioren en de marktpotentie ervan.
In deze publicatie koppelen we de dertig portretten van recent gerealiseerde wooninitiatieven uit het kennisprogramma Woonvarianten senioren aan de aan de tien woonprofielen van senioren. Dit levert een ordening op van een meer ‘vraaggerichte kijk’ vanuit senioren, maar ook als toets voor de tien profielen zelf – zijn ze terug te zien in de praktijk en wat is het dan concreet. Sommige van de voorbeelden zijn duidelijk in een van de profielen met de achterliggende leefstijl te plaatsen, maar bij anderen zijn ze meer hybride te interpreteren. Het woonconcept heeft dan elementen van een of twee andere woonprofielen. De recent geportretteerde woonconcepten laten zien wat gewenste voorbeelden zijn die we onder beleidswoorden als geclusterde woonvormen, seniorwoningen, levensloop geschikt of ‘het wonen met een plus’ moeten verstaan. Met deze slag hopen wij beleidsstrategen een breder en onderbouwd perspectief te bieden op de wensen en behoefte van de seniore doelgroepen die ook mooi willen wonen.
Het nieuwe kabinet benoemt in het programma Wonen en zorg voor ouderen (WOZO) de urgentie om woningen voor senioren (nultredenwoningen, geclusterde woonvormen en verpleegzorg thuis) te bouwen. Het opnemen van taakstellende aantallen woningen voor senioren draagt ertoe bij dat partijen in beweging komen om deze productie te realiseren. Om in te spelen op de woonvraag van senioren is het nodig dat deze woonvormen veel meer kwalitatief worden geladen. Dit biedt kansen voor collectieven om bij deze ontwikkelingen aan te sluiten.
Naast opgaven op rijksniveau is het ook gewenst om in de lokale woon(zorg) visie en -programmering geclusterde woonvormen als wooninnovatie, Cpo of groepswonen steviger te positioneren. Gemeenten hebben dan houvast om te sturen en ondersteuning te bieden bij de zoektocht naar locaties en financieringsmogelijkheden.
"*" geeft vereiste velden aan