Investeren in ‘sociaal rioleringsstelsel’ helpt tegen gezondheidsongelijkheid
Wijkbewoners kennen hun buurt. Werk samen aan een gezonde omgeving door hun netwerken en ontmoetingsplekken te versterken.
Stappenplan voor het toetsen van de financiële haalbaarheid
Nieuwe woonvarianten worden regelmatig ontwikkeld door een groep gelijkgestemde particulieren die samen oud willen worden in een aangename woonomgeving. Maar ook marktpartijden ervaren dat er te weinig aanbod is voor senioren die langer zelfstandig willen blijven wonen en springen in dat gat.
Om potentiële financiers en eventuele samenwerkingspartners vertrouwen te geven in het initiatief is een goed onderbouwde businesscase van belang. Wij haalden praktijkvoorbeelden op bij koplopers in de ontwikkeling van woonvarianten. Op basis daarvan stelden wij businesscases op voor drie woonvarianten:
Daarnaast bundelt deze publicatie bundelt verschillende aspecten die een rol spelen bij het verkrijgen van financiering voor woonvarianten met combinatie van welzijn en zorg. Initiatiefnemers van woonvarianten krijgen zo een handreiking om nog beter onderbouwde initiatieven op te zetten.
Deze publicatie is bedoeld voor initiatiefnemers van woonvarianten voor senioren. Denk aan sociaal ondernemers (voortkomend uit de projectontwikkelingshoek) en maatschappelijke organisaties, zoals woningcorporaties of zorgorganisaties, en projectontwikkelaars.
"*" geeft vereiste velden aan
In het innovatieprogramma “Langer thuis in de inclusieve wijk” trekken we op met 22 gebiedscoalities die werken aan ambities, vraagstukken en randvoorwaarden op gebiedsniveau. Aan zaken als een geschikte woning, voorzieningen in de buurt en een prettige sociale en fysieke leefomgeving. Het innovatieprogramma is een samenwerking van Platform31, G40-Stedennetwerk, ministeries van BZK en VWS.