Samen naar een duurzame en leefbare wijk
Kunnen kwetsbare wijken de energietransitie benutten als hefboom voor het verbeteren van de leefbaarheid?
Aan de slag met koppelkansen voor leefbaarheid en duurzaamheid
Sinds de start van het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’ zoeken partijen naar effectieve werkwijzen om opgaven te verbinden. De afgelopen 3 jaar zijn waardevolle stappen gezet. De praktijkvoorbeelden uit wijken die deelnemen aan het programma, zijn geordend in drie thema’s: de leefwereld van bewoners, mensgerichte koppelkansen en gebiedsgerichte koppelkansen. Omdat het wiel vaak al is uitgevonden, bevat het inspiratieboek ook thematische hoofdstukken met ervaringen uit het verleden en uit het buitenland.
Het inspiratieboek reikt bouwstenen en lessen aan voor gemeenten die aan de slag gaan met een integrale aanpak van duurzaamheid en leefbaarheid.
"*" geeft vereiste velden aan
Tussen 2018 en 2022 liep het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. In het programma onderzochten Platform31, Nyenrode Business Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut, samen met achttien deelnemende gemeenten (en hun partners) hoe de energietransitie als hefboom kan worden gebruikt om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren. Het doel van het programma was om strategieën en oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan integrale wijkverbetering, zodat dit uiteindelijk duurzame, leefbare en daarmee toekomstbestendige wijken oplevert. In 2023 bouwen we voort op de opgedane kennis met het actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. Nu de lokale warmtetransitie op stoom komt en de sociale problematiek in kwetsbare wijken toeneemt, blijft het noodzakelijk om kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren.