Functiemenging op bedrijventerreinen
Het mengen van wonen en werken bij gebiedstransformatie
Achtergrond
Op dit moment is er nog veel onduidelijk over de kansen, risico’s en beperkingen van het mengen van wonen en werken, met name wanneer het gaat om de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen. Om de kennis over dit onderwerp te vergroten zijn inzichten vanuit praktijkgericht onderzoek nodig. In dit onderzoek ligt de focus op de ideeën, inzichten en perspectieven van ondernemers. We onderzochten hun belangen, wensen, zorgen en visie op functiemenging. Ook verkenden we hoe overheden ondernemers kunnen meenemen in het proces van gebiedstransformatie. De publicatie bevat een aantal concrete handvatten en handelingsperspectieven voor ambtenaren van gemeenten, provincies en ministeries om functiemenging en gebiedstransformatie op een goed doordachte manier aan te pakken.
Vijf praktijkcasussen
Voor dit onderzoek selecteerden we vijf locaties waar bedrijventerreinen zijn of worden getransformeerd tot gemengde woon-werkgebieden. Het belangrijkste selectiecriterium daarbij was dat er in de plannen voor het toekomstige gebied voldoende ruimte behouden blijft voor bedrijvigheid, en bij voorkeur ook voor mkb-bedrijven in de maakindustrie. De volgende vijf casussen staan in dit onderzoek centraal:
- Klaprozenbuurt (Amsterdam)
- Binckhorst (Den Haag)
- M4H (Rotterdam)
- Schieoevers Noord (Delft)
- Havenkwartier (Deventer)
Knelpunten
In de publicatie bundelen we de belangrijkste knelpunten bij het mengen van wonen en werken. De volgende onderwerpen passeren de revue:
- Grondprijzen en financiering
- Milieuzonering, overlast en ruimtelijke inpassing
- Regie en governance
Functiemenging op bedrijventerreinen
"*" geeft vereiste velden aan