Comfortabel wonen met dementie
Belangrijk is dat niet alleen mensen met dementie zelf, maar ook hun mantelzorgers ondersteuning krijgen in hun thuissituatie.
Tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen, voor familieleden en hulpverleners
Een van de manieren om langer thuiswonen voor mensen met dementie mogelijk te maken, is het aanpassen van hun woon- en leefomgeving. Er is inmiddels veel kennis over dementie-vriendelijk wonen en ontwerpen, maar dit blijft vaak hangen bij professionals.
Om ook burgers van deze kennis gebruik te laten maken heeft Platform31 een handreiking voor woningaanpassingen bij dementie opgesteld, gericht op mantelzorgers. Samen met een aantal experts is dit document ontwikkeld en vervolgens getoetst op gebruiksvriendelijkheid op een aantal plekken in Nederland.
Dit rapport maakt de balans op rondom de handreiking Comfortabel wonen met dementie. We gaan in op de achtergrond van de handreiking, de opbrengsten van de pilots en lessen uit het gehele project. In de bijlage is de definitieve versie van de handreiking te vinden. Er veel inzicht opgedaan over behoefte aan woningaanpassingen bij dementie en de wijze waarop de persoon zelf en zijn of haar mantelzorgers daarbij het best ondersteund kunnen worden.
Wat we uit het project leren is dat langer thuiswonen niet met een standaardpakket aan hulpmiddelen geregeld wordt. Mensen moeten eerst met andere ogen naar het dagelijkse leven van een persoon met dementie in de eigen woning kijken. De handreiking helpt hen daarbij. Die nieuwe blik leidt vervolgens vaak niet tot grote bouwkundige aanpassingen maar juist tot de keuze voor precieze, kleinere ingrepen. Hier is al veel winst mee te maken.
"*" geeft vereiste velden aan