Contact
Meedoen?
Vind je het interessant om aan te haken en stappen te zetten naar integraliteit? Meld je dan aan bij Luca Meijer. Hoe sneller je mee doet, hoe meer invloed je kunt uitoefenen op ons programma. En hoe meer profijt je ervan hebt.
Integraal samenwerken aan de openbare ruimte staat nog in de kinderschoenen. De eerste stappen zijn gezet: nut en noodzaak staan op de agenda, er is inzicht in de samenhang van functies die er boven- of ondergronds een plek moeten krijgen en er zijn handreikingen en tools voor actoren die meer willen samenwerken. Maar er valt nog veel te winnen. Het vaststellen van integrale doelen en visies voor de openbare ruimte lukt vaak nog wel. Maar de uitvoeringspraktijk is sterk verdeeld in sectorale disciplines met hun eigen ruimteclaims, financieringen en culturen. En er is een tekort aan vakmensen. Deze praktijk loopt vast. Er zijn veel desinvesteringen, gemiste koppelkansen en de lange termijn transitiedoelen worden niet gehaald. Het interbestuurlijk en interdisciplinair Platform Integrale Samenwerking Openbare Ruimte (ISOR) wil daar verandering in brengen. Haar inzet is gericht op een bredere adoptie en doorontwikkeling van kennis en instrumentarium om het beoogde effect – de openbare ruimte van Nederland toekomstbestendig maken – te realiseren.
Het Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte wil gemeenten ertoe bewegen zich samen in te zetten voor een praktisch haalbare transitieaanpak. Op zowel strategisch, tactisch én operationeel niveau, vanuit verschillende vakdisciplines. En daarbij de interactie te zoeken met beleidsmakers op nationaal niveau en met andere actoren in de openbare ruimte, zoals netbeheerders (water, energie- en telecom), ontwikkelaars, corporaties, maatschappelijke organisaties en bewoners et cetera.
De Nederlandse bevolking groeit. Ruim 18 miljoen inwoners gebruiken de openbare ruimte in steden en dorpen – straten, pleinen en parken – om zich te verplaatsen, elkaar te ontmoeten, te ontspannen, spelen of sporten. Diezelfde ruimte, deels ondergronds, speelt een cruciale rol bij maatregelen die nodig zijn voor klimaatadaptatie, energietransitie en verduurzaming van onze mobiliteit. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat deze plekken geschikt zijn en blijven voor de uiteenlopende behoeften van gebruikers, nu en in de toekomst. Precies dat zijn de drijfveren voor het Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte.
Bij Platform ISOR geloven we in de kracht van samenwerking en integratie. ISOR brengt gemeenten, Rijksoverheid en kennisinstellingen samen om kennis te delen, te experimenteren, te innoveren, te systematiseren en op te schalen en zo de professionalisering van integrale samenwerking aan te jagen en te versnellen. En zo de uitdagingen van huidige en toekomstige generaties het hoofd te bieden.
Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte (ISOR) wordt inhoudelijk en financieel gedragen door het Rijk, G4, G40 en gerenommeerde kennisinstituten, zoals CROW, Stadswerk, TNO, Rioned en Platform31. Ook kennisintensieve bedrijven kunnen aanhaken op Platform ISOR, denk bijvoorbeeld aan advies- en ingenieursbureaus.
Vind je het interessant om aan te haken en stappen te zetten naar integraliteit? Meld je dan aan bij Luca Meijer. Hoe sneller je mee doet, hoe meer invloed je kunt uitoefenen op ons programma. En hoe meer profijt je ervan hebt.