Werkzame elementen pilots in kaart
De pilot Mobility Mentoring® was niet de enige pilot van de Groningse directie. Ze experimenteren al langer met verschillende aanpakken om de mens meer centraal te zetten. Zoals ‘Kansen in Kaart’ en ‘intensieve dienstverlening’, waarin coaches samen met de inwoner weer perspectief zochten. En een gebiedsgerichte pilot in de oostelijke wijken van de stad Groningen, waar coaches bij inwoners thuis en in de wijk kwamen. Toen de pilots waren afgerond bracht Romke samen met zijn collega’s de werkzame en succesvolle elementen in kaart. “We keken samen naar de resultaten en daar konden we een aantal elementen uithalen die essentieel zijn als je de mens centraal wilt zetten. Dat zijn nu de basisuitgangspunten van ‘De Groningse aanpak’ – de inwonersbenadering voor werk en participatie.”
De Groningse aanpak: inwonersbenadering om mensen weer in beweging te krijgen
Om de uitgangspunten van de aanpak te delen en te bespreken met collega’s en samenwerkingspartners ontwikkelde de directie een heldere en visuele praatplaat (pdf). “Daarmee laten we zien wat onze benadering is en wat we daarbij belangrijk vinden. Ons uitgangspunt is de mens centraal”, legt Romke uit. “Ons doel is duurzame participatie, uiteraard binnen de kaders van de wet. In de praatplaat benadrukken we onze kernwaarden: we hebben oog voor de mens in diens geheel, we nemen vertrouwen als vertrekpunt en wij zijn een toegankelijke en betrouwbare overheid. En we laten zien hoe we dat doen: de inwoner heeft te maken met één coach, die is open, benaderbaar en vraaggericht, we doen het samen en voor iedereen, we zijn bereikbaar en dichtbij in de wijk.”
Alle professionals bij de directie gaan coachend werken
De hele directie gaat nu werken volgens deze kernwaarden en uitgangspunten. En dat gaat nu langzaamaan ook een plek vinden in de werkprocessen. Romke: “De meeste professionals hebben al veel kennis en ervaring met coachend werken. Veel van hen hebben meegedraaid in de pilots en zijn getraind. We gaan de gesprekken met onze inwoners nu veel meer open in: hoe voel je je, wat speelt er allemaal in je leven, waar krijg je stress van? En ook waar krijg je energie van, welke talenten gebruik je en welke stap kun je maken? Wij kijken als coach breder naar het functioneren van mensen. Dat zijn namelijk allemaal voorwaarden als je mensen weer – en ook duurzaam – wilt laten participeren. Daarnaast proberen we de mensen veel meer eigen regie te geven, zelf een plan te laten maken. Welke stapjes kun je zetten om weer actiever te worden? Gesprekken over toeleiding naar werk komen dan soms pas veel later. Dat vinden sommige coaches nog wel lastig. Zij denken dan toch nog veel aan hun eigen opdracht en staan wat minder stil bij behoeften van de inwoner. Of vinden het lastig om de inwoner zelf meer te laten bedenken, omdat ze snel in oplossingen schieten.”
Samenwerken met partners in de wijk
De komende tijd werkt de directie hun plan van aanpak verder uit. Zij kijken dan ook wat er nog nodig is om de werkprocessen te stroomlijnen en de coaches de benodigde professionele bagage mee te geven. “We proberen ook te kijken naar de samenwerking”, benadrukt Romke. “Met andere directies, zoals directie inkomen en de Groningse Kredietbank. Zo wordt de werkwijze ook toegepast bij ons ‘Talentperron’. Maar we kijken hier ook naar met onze partners in de wijk, zoals de WIJ-teams en gebiedsteams die actief zijn. Dat sluit ook aan bij de beweging die wij als directie naar de wijk maken. Ook daar zien we dat coachend werken meerwaarde heeft. In veel gebiedsteams zijn al coaches vanuit onze directie aangesloten, dat zijn mooie ambassadeurs voor onze inwonersbenadering. We hopen natuurlijk dat dit breed wordt omarmt en dat we met onze partners samen kunnen werken vanuit de Groningse aanpak.”