Van centraal naar lokaal: een nieuwe mindset voor de energietransitie
Organiseer het energiesysteem niet langer centraal, stelt Pallas Agterberg van Alliander, maar met lokale energiegemeenschappen.
In samenwerking met
Op gemeenteniveau moet echter de uitvoering plaatsvinden, veelal in samenspraak met of aangejaagd vanuit de lokale samenleving zelf. Tijdens dit webinar wordt in het interview met Martijn Vervaet van de gemeente Peel en Maas onder andere stilgestaan bij de transformatie van de intensieve veehouderij in zijn gemeente. In dit geval heeft opschaling van bedrijven geleid tot minder uitstoot en bij de keuzes van de te transformeren bedrijven ook tot minder overlast in de kernen. In de rol die de gemeente inneemt, is het ook zaak bij initiatieven vanuit de samenleving zelf de timing te bewaken. Te vroeg aansluiten kan invloed hebben op de aanwezige energie en kan de gemeente in een regiefunctie brengen, terwijl vaak facilitering al voldoende is. Lessen uit zijn verhaal en het gesprek met de deelnemers raken ook aan de aandacht die nodig is voor de interne organisatie, sturing en mandatering om te zorgen dat een gemeente met de externe stakeholders tot resultaten komen.
Het webinar vangt aan met twee presentaties van Ruud Dorenbos (Platform31) en Jenny May (VINU) over respectievelijk de gemeentelijke aandacht voor transities in het landelijk gebied en het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Zowel na die presentaties als het interview met Martijn Vervaet is er een gedachtewisseling met de 45 deelnemers aan dit webinar waar hun praktijkervaring ruim gedeeld wordt.