Hof van Zutphen: gemeenschappelijk wonen in ‘naoberschap’
Toekomstige bewoners ondertekenen een sociaal statuut. “Een soort contract waarin staat dat bewoners naar elkaar omkijken."
Het Polder Hofje is een hofje met in totaal twintig ruime koopwoningen van minimaal 104 m2. Het is bedoeld voor senioren, alhoewel hierbij niet de traditionele leeftijd van 65 jaar of ouder gehanteerd wordt. “Wanneer praat je eigenlijk over senioren?”, vraagt Hofmeijer zich af. “Ik vind dat een vraag waarop iemand zelf antwoord moet geven. In Het Polder Hofje kunnen mensen wonen vanaf om en nabij 55 jaar.” Om er te mogen wonen, hoeven bewoners niet per se zorg nodig te hebben. Indien er zorg nodig is, wordt dit geboden door een vast zorgteam van Het Polder Hofje. Naast de twintig woningen is er in Het Polder Hofje ook een Orangerie: een centrale plek waar mensen samen kunnen komen om bijvoorbeeld te klaverjassen. Ook zijn er twee torens die als slaapvertrek worden verhuurd aan familieleden.
Hofmeijer is een oude rot in het vak. Al vanaf haar zestiende werkt ze in de zorg in verschillende functies, onder andere als verpleegkundige en ambulancezuster. “In deze periode heb ik veel geleerd en veel ervaringen opgedaan. Tegelijkertijd heb ik mijzelf vaak afgevraagd: kan de zorg niet beter?”, aldus Hofmeijer. “En deze gedachte bleef in mijn hoofd zitten. Daarom ben ik uiteindelijk gestopt met mijn werk op de ambulance en heb ik twee huizen opgericht voor kwetsbare ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen: Polder Residence en Polder Hoeve. Ik merkte dat de vraag vanuit ouderen echter groter was dan het aanbod plekken in deze huizen. Daarom besloot ik een nieuw project te starten, met de nadruk op verbinding. De architectuur van een hofje past daar perfect bij, het leent zich voor saamhorigheid en contact. Ik heb een stuk grond gekocht, bestemmingswijziging aangevraagd en ben begonnen met bouwen. Natuurlijk vond ik het spannend; willen mensen hier wel wonen? Gelukkig gingen de eerste woningen als zoete broodjes over de toonbank, ongeacht het gegeven dat deze woningen enkel nog op papier bestonden.”
In Het Polder Hofje wonen inmiddels 27 bewoners. De jongste bewoner is 62 jaar oud en werkt nog, de oudste bewoner is ruim 88 jaar oud. Bewoners hebben hun eigen koopwoning en hebben via een VvE inspraak. Daarnaast betalen de bewoners voor een basis servicekostenpakket waarin bijvoorbeeld coördinatie van zorg, onderhoud en verzekeringen inbegrepen zitten. De kosten daarvoor zijn 465 euro per maand. Een klein deel van de bewoners is hulpbehoevend en heeft op frequente basis zorg nodig. Hiervoor kunnen zij terecht bij het vaste zorgteam van Het Polder Hofje, dat bestaat uit 7 verpleegkundigen. Hofmeijer: “Ik zeg altijd: de zorg zit in de stenen, oftewel de zorg is erbij inbegrepen. Er is een zorgteam dat geïndiceerde zorg uitvoert. Ook is er iedere doordeweekse ochtend tussen 9.00 en 12.00 uur een teamlid aanwezig om vragen te beantwoorden, beheerzaken te regelen of om een gezellig kopje koffie te drinken. Korte lijnen tussen bewoners en personeel vind ik essentieel. Verder ben ik zelf ook altijd bereikbaar voor de bewoners, bijvoorbeeld bij spoedvragen. Ik heb mijn telefoon altijd, dag en nacht, bij mij. Ik woon trouwens ook niet ver van Het Polder Hofje vandaan, dus ik ben er zo.”
Door de ervaring van Hofmeijer met zowel zorg als het ondernemerschap, is de opbouw van Het Polderhofje relatief snel gerealiseerd. Inmiddels is er een flinke wachtlijst voor de woningen. De kleinschaligheid van het hofje, de kwaliteit en ruime opzet van de woningen en uiteraard de inbegrepen zorg, wekken veel interesse. “Wij houden ons niet vast aan tijdsindicaties tijdens zorgmomenten, dat je bijvoorbeeld zeven minuten moet rekenen voor het aantrekken van steunkousen. Daar ben ik geen voorstander van. Ook leveren wij preventieve zorg zonder indicatie. Dat wordt gewaardeerd. Maar het allerbelangrijkste bij het succes van Het Polder Hofje is de verbinding tussen bewoners, waar continu op wordt ingezet. Mensen kunnen elkaar de hele dag ontmoeten, bij georganiseerde activiteiten zoals filmavonden, maar ook gewoon in de ruime binnentuin van Het Polder Hofje. Verbinding is de grootste remedie tegen eenzaamheid”, zo stelt Hofmeijer.
Volgens Hofmeijer is het momenteel, gezien corona, geen prettige tijd. Gelukkig hebben de bewoners van Het Polder Hofje een ruime binnentuin waar ze elkaar, ook met de inachtneming van anderhalve meter, kunnen ontmoeten. Hofmeijer: “Het meest vervelend vind ik dat bewoners minder of geen fysiek contact met familie kunnen hebben terwijl fysiek contact een basisbehoefte is. Het biedt geborgenheid, liefde, communicatie, gevoel van veiligheid en troost. Desondanks hebben de bewoners van Het Polder Hofje het volgens mij relatief goed getroffen omdat ze, mede dankzij elkaars gezelschap, niet eenzaam en alleen zijn. Sommige ouderen in Nederland, bij wie het leven echt stil is komen te vallen, hebben het veel moeilijker. Laten we hopen dat deze periode gauw voorbij is.”