Bewoners kijken naar elkaar om in mantelzorghofje Hof van Leeuwesteyn
Gezinnen en senioren vormen een hechte gemeenschap in dit bijzondere woonzorgcomplex in Utrecht Leidsche Rijn.
Met de huisvesting van aandachtsgroepen is het slecht gesteld. Dat maakte de interbestuurlijke werkgroep versterking beleid aandachtgroepen onder leiding van Bernard Ter Haar met het rapport Een thuis voor iedereen in de zomer van 2021 zichtbaar. Er is sprake van een toenemende dakloosheid en schaarste aan huisvesting met bijpassende arrangementen. Het rapport markeert een keerpunt in het beleid voor de huisvesting van aandachtsgroepen.
Een brede coalitie van partijen sloeg de handen ineen voor een gezamenlijk, landelijk programma Een thuis voor iedereen. Hierin sprak deze coalitie, bestaande uit vijf departementen, provincies, gemeenten en woningcorporaties, uit samen te werken aan vier ambities:
Het rapport van commissie Ter Haar laat zien wat huisvesting van aandachtsgroepen lastig maakt en concludeert dat een integrale aanpak vanuit het sociaal en fysieke domein nodig is om daadwerkelijk een thuis voor iedereen te kunnen bieden. Betrokken partijen moeten veel meer lokaal, provinciaal en op landelijk niveau hun acties op elkaar afstemmen. Met het programma Een thuis voor iedereen wil de genoemde coalitie zowel de integrale aanpak, als de inhoudelijke ambities realiseren. Geen gemakkelijke opgave!
De VNG bood aan om een koplopersprogramma te organiseren en zo bij te dragen aan de onderlinge afstemming tussen overheden. De koplopers zijn samenwerkende partijen in regio’s, die vooruitlopend op de landelijke taakstelling de doelen in de praktijk proberen te realiseren. Hoewel deze koplopers zich in de eerste plaats richten op hun eigen regio, zijn de lessen en oplossingen die zij gaandeweg ontwikkelen ook relevant voor andere regio’s. Ook het landelijke programma profiteert van de ervaringen van de koplopers met de ontwikkeling van bijvoorbeeld regelgeving of het kunnen ontschotten van budgetten.
Inmiddels zijn zes gebieden naar voren getreden die zich bereid tonen te versnellen voor aandachtsgroepen in hun woningmarktregio en lokale gemeentelijke praktijk. Dit zijn:
Platform31 ondersteunt deze koplopers met kennis en kunde.
De ambities van betrokkenen zijn duidelijk, maar de complexiteit blijkt ook groot in de praktijk van koplopers. Integrale sturing vereist veel stuurmanskunst en eigenaarschap van gemeenten, corporaties en zorgaanbieders. Dus is de vraag welke acties je kunt inzetten om de kans op succes te vergroten. Platform31 zoomt in op drie thema’s:
Platform31 heeft de traditie kennis te ontwikkelen in een lerende praktijk met koplopers. Dit doen we ook bij dit koplopersprogramma: we organiseren landelijke bijeenkomsten en deskundigen helpen mee in de praktijk van koplopers. Deze leerervaringen bundelen we in drie handreikingen die in 2023 verschijnen. Vanaf 2023 organiseren we ook leerkringen en praktijklabs voor andere samenwerkingsverbanden. Via deze website houden we u op de hoogte of schrijf u in voor de Update Wonen en zorg en blijf automatisch op de hoogte.