Aan de slag met de wooncoach!
Deze factsheet biedt gemeenten, corporaties en andere organisaties handvatten bij de keuze voor het inzetten van een wooncoach.
Lessen van tien initiatiefnemers
De drie hobbels – businesscase en financiering, samenwerking met de gemeente en locatie en samenleven in een groep – bleken allemaal herkenbaar. Uiteindelijk moeten alle knelpunten worden opgelost om een wooninitiatief van de grond te krijgen. Met deze publicatie en de aankomende activiteiten van het kennisprogramma Woonvarianten voor senioren wil Platform31 bijdragen aan die grote en urgente opgave: dat senioren van nu én in de toekomst prettig oud kunnen worden in een voor hun passende woonomgeving.
Dit onderzoek naar knelpunten, geleerde lessen en oplossingsrichtingen vormt de basis van de verdere kennisactiviteiten van Platform31 rond het thema woonvarianten voor senioren. Dit jaar en in 2021 gaan we verder de diepte in op de knelpunten en ontwikkelen we kennis. We starten met het meest nijpende thema: financiering. Initiatiefnemers uitten behoefte aan concrete voorbeelden en exploitatiemodellen waar zij gebruik van kunnen maken. In samenwerking met een koplopersgroep en experts werken we toe naar drie exploitatiemodellen waarin we veelvoorkomende wensen van een mogelijke financiële oplossing voorzien. Ook blijven we doorgaan met het delen van goede voorbeelden – waar deze publicatie ook vol mee staat – en het organiseren van inspirerende masterclasses.
Het aantal senioren in Nederland stijgt en zij wonen langer zelfstandig thuis. Dit brengt een urgente opgave met zich mee: er is veel behoefte aan nieuwe woonvormen waar senioren prettig oud kunnen worden. Het aanbod hiervan blijft echter sterk achter op de vraag. Platform31 draagt in dit driejarige project (2019-2021) bij aan het van de grond komen van wooninitiatieven voor senioren. We ondersteunen en inspireren met goede voorbeelden en kennis. Dit project wordt financieel ondersteund door de ministeries van VWS en BZK.
"*" geeft vereiste velden aan