Woonwagenwachtlijsten: naar een transparant toewijzingsbeleid
Over de toewijzing van huurwoonwagens anno 2023: loketten, voorrangsregelingen en regionale woonruimteverdeelsystemen.
Loketten en voorrangsregelingen in beeld
Aandachtsgroepen hebben vaak moeite om zelf woonruimte te vinden en een nieuw bestaan op te bouwen. Ze moeten daarbij concurreren met reguliere woningzoekenden, maar zijn daar niet altijd zelf toe in staat. Er is momenteel veel politieke aandacht voor de aandachtsgroepen en het (beter) huisvesten van deze groepen is een belangrijke opgave voor de komende jaren. Arbeidsmigranten, (dreigend) dak- en thuislozen, statushouders, studenten, medisch en sociaal urgenten, ouderen (met een zorgvraag) en woonwagenbewoners hebben extra hulp en aandacht nodig, concludeerde een interbestuurlijke werkgroep in het adviesrapport ‘Een thuis voor iedereen’. Interbestuurlijke werkgroep versterking beleid huisvesting aandachtsgroepen. (2021). Een thuis voor iedereen. 1
We brachten via deskresearch per aandachtsgroep in beeld hoe de woningtoewijzing aan die groep in Nederland momenteel verloopt. We willen woningcorporaties en gemeenten (en ministeries) hiermee een inspiratiebron bieden voor een dialoog hoe zij de toewijzing lokaal of regionaal (anders) kunnen organiseren. En hoe zij het toewijzen van aandachtsgroepen onderdeel kunnen maken van de op te stellen woonzorgvisies, waarin de huisvesting van de aandachtsgroepen een verplicht onderdeel wordt (als het wetsvoorstel Versterking Regie op Volkshuisvesting aangenomen wordt).
Deze publicatie biedt verschillende praktijkvoorbeelden van vernieuwende toewijzingsmethoden, voorrangsregels en het toewijzen aan aandachtsgroepen door andere organisaties dan woningcorporaties. Je leest meer over onder andere:
"*" geeft vereiste velden aan