Handreiking naar een sociaal-ruimtelijke agenda voor de leefomgeving in de wijk
Inspiratie en handvatten voor professionals uit het ruimtelijke en sociale domein: werken aan een gezonde leefomgeving in de wijkaanpak.
Arrangeren van wonen, welzijn en zorg
Met de vergrijzing, stijgende tekorten binnen de arbeidsmarkt van zorg en welzijn, het afnemen van het aantal vrijwilligers en het toenemen van de druk op mantelzorgers ervaren steeds meer partijen de opgave om wonen, welzijn en zorg beter op elkaar af te stemmen. Er is behoefte aan nieuwe en preventieve strategieën die bijdragen aan het passend wonen van senioren, een efficiëntere inzet van (zorg)personeel, meer inzet op preventie en het beschikbaar en toegankelijk houden van zorg voor ouderen, nu en in de toekomst. Het Wonen met een plus is een voorbeeld van zo’n strategie.
Met het Wonen met een plus zetten organisaties in op het creëren van zorgzame gemeenschappen, waarin bewoners zelfstandig wonen in een gemeenschap van mensen die voor elkaar zorgen, en waar professionele zorg aanvullend beschikbaar is op de samenredzaamheid. Er bestaat geen blauwdruk voor deze concepten, maar belangrijke elementen zijn onder meer het werken met een voorkeursaanbieder voor de zorg, een multidisciplinair team met vaste medewerkers en een ontmoetingsruimte waar bewoners, eventueel met ondesteuning, activiteiten organiseren.
Wonen met een plus levert zowel voor organisaties als voor bewoners voordelen op en draagt ook op de lange termijn bij aan het toegankelijk en betaalbaar houden van zorg en welzijn. We zien dan ook op steeds meer plekken in het land gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties nieuwe woonzorgconcepten ontwikkelen, die bestaan uit een arrangement van wonen, welzijn en zorg. En dat is niet makkelijk. Met deze publicatie willen we initiatiefnemers op weg helpen hoe de transitie van een gewone flat naar een plus flat te organiseren. Het geeft inzicht in kansen en dilemma’s en gaat in op de meerwaarde van deze vernieuwende woonconcepten.
Voor deze publicatie onderzochten wij zeven voorbeelden van Wonen met een plus binnen de sociale huisvesting. Hierdoor kregen we inzicht in overeenkomsten en verschillen. De analyse is de basis van deze publicatie. Daarnaast vulden we de analysresultaten aan met beschikbare kennis bij Platform31 en de meelezersgroep.
"*" geeft vereiste velden aan