Den Haag pakt ondermijning aan met verplichte vergunning voor ondernemers
Gemeente Den Haag gaat in de wijk Laak criminaliteit en verloedering tegen en verbetert zo de leefbaarheid in de wijk.
Een wijkeconomie omvat alle lokale economische activiteiten binnen een wijk, met speciale aandacht voor lokaal ondernemerschap. Dit ondernemerschap, vaak in de vorm van midden- en kleinbedrijven (mkb), speelt een centrale rol in het versterken van de wijk. Het draagt niet alleen bij aan de werkgelegenheid, maar ook aan de leefbaarheid en de sociale cohesie. In veel grote steden bevindt namelijk 40% van de arbeidsplaatsen en 36 procent van de bedrijvigheid zich in woonwijken. Seinpost Adviesbureau bv, & Onderzoeksinstituut OTB / TU Delft. (2010). Handboek wijkeconomie. Ministerie van Economische Zaken. 1
De wijkeconomie biedt niet alleen werkgelegenheid dichtbij huis, maar versterkt ook de leefbaarheid en veerkracht van buurten. Lokaal gewortelde ondernemingen en het mkb spelen hierin een cruciale rol. Hun nabijheid zorgt voor korte lijntjes met bewoners, wat niet alleen economische, maar ook sociale voordelen met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan buurtondernemers die lokale bewoners in dienst nemen, of ondernemers die inspelen op de specifieke behoeften van hun omgeving. Dit draagt bij aan een sterke sociale cohesie en versterkt het gevoel van eigenaarschap binnen de wijk. Panteia. (2023, 18 september). Onderzoek: De maatschappelijke waarde van het mkb. 2
De toekomst van onze ruimtelijke omgeving hangt af van de keuzes die we nú maken. We kunnen de beschikbare ruimte niet uitsluitend inzetten voor woningbouw en geen aandacht geven aan de economische functies die een wijk vitaal maken. De wijkeconomie biedt juist een unieke kans om wonen en werken slim te combineren. Functiemenging is essentieel om ruimte voor werk te behouden en stedelijke verdichting mogelijk te maken. Dit is vooral cruciaal voor praktisch geschoolden, die afhankelijk zijn van nabijgelegen banen. Hun beperkte mogelijkheden om te forenzen betekent dat het verdwijnen van werkgelegenheid uit woonwijken hen hard treft.
Bovendien laten praktijkvoorbeelden in diverse steden zien dat het faciliteren van economische activiteit mogelijk is. Ook hebben de economische activiteiten binnen woonwijken een positieve invloed op de leefbaarheid. Wijken met een levendige economie, waar bewoners lokaal kunnen werken en winkelen, hebben vaak een hogere mate van sociale cohesie en veiligheid. BMC. (2019). Vitale wijkeconomie essentieel voor sterke wijk. BMC. Gelezen op 30 september 2024. 3
De wijkeconomie moet dus geen bijzaak zijn in stedelijke ontwikkeling, maar juist een integraal onderdeel van het beleid. Gemeenten kunnen meer ruimte creëren voor lokale ondernemers, hoogwaardige werkgelegenheid stimuleren en investeren in het opbouwen van sterke economische netwerken binnen wijken. Alleen op die manier kunnen we steden bouwen die niet alleen economisch sterk, maar ook sociaal veerkrachtig zijn.
Verdichting biedt kansen voor een slimme invulling van werkplekken op wijkniveau. Het mengen van functies, waarbij wonen en werken gecombineerd worden, is een bewezen manier om de stad toekomstbestendig te maken. Dit zien we bijvoorbeeld in gemeenten als Leiden en Amersfoort.
De gemeente Amersfoort heeft wijkeconomie geïntegreerd in haar economisch-ruimtelijk beleid, onder de noemer ‘ruimte voor werk’. Hiermee benadrukken zij het belang van de wijk als plek waar ook wordt gewerkt. Wijkeconomie wordt ingezet om ruimte te bieden voor een bepaald type economische activiteiten, bijvoorbeeld de kleinschalige maakindustrie en de creatieve sector. Dat leidt tot slimmer ruimtegebruik waarbij wonen en werken naadloos samenkomen.
Dit jaar heeft de gemeente Leiden een ontwikkelagenda ‘ruimte voor werk’ gepresenteerd. Doel: economie en werk beter te integreren in ruimtelijk beleid. Goede voorbeelden uit deze agenda zijn: het opstellen van werklocatieprofielen, om meer inzicht en visie te krijgen op het ruimtelijk-economische karakter van de stad en het inzetten op mengen & verdichten, waarbij er slimme functiemenging wordt toegepast in zowel woonwijken als werklocaties.
DeBlauweWijkEconomie (dBWE) is een bewonersinitiatief dat zich inzet voor het versterken van de lokale economie door circulair ondernemerschap en projecten. Het is een plek waar passie en daadkracht samenkomen, met ruimte voor iedereen om bij te dragen. Via initiatieven zoals het BuurtGroenBedrijf, SpijkerZwam, Spijkerenergie en het BuurtBaanBureau, werkt dBWE aan een inclusieve en duurzame wijk, waar sociale, ecologische en economische waarde wordt gecreëerd.