Gemeenten aan de randen van het land kiezen voor brede aanpak energiearmoede
Stel bewoners centraal en pak niet alleen de woning, maar ook sociale problemen van bewoners aan - inzichten uit landelijk gebied.
In samenwerking met
Voor de gemeente Wageningen betekent bestaanszekerheid ‘het op orde hebben van de basisvoorwaarden: een fijn (t)huis, stabiel werk, voldoende voorspelbaar inkomen en kunnen meedoen in de samenleving. Een complexe puzzel, want struggles in het ene leefgebied hebben vaak impact het andere − en vice versa: zo kunnen gezondheidsproblemen de kans op een baan verkleinen, en de daaropvolgende werkloosheid de gezondheid negatief beïnvloeden. Dat vraagt om een brede aanpak: van schulden, maar ook van werk, wonen, sociale relaties en gezondheid. En bij de gemeente Wageningen staat inkomenszekerheid voorop.
Lees het interview met gemeentemedewerkers Rabea Ubachs en Peter van Zoeren over de domeinoverstijgende aanpak van Wageningen verder op:
gezondin.nuBestaanszekerheid heeft sinds de VNG-publicatie De winst van het sociaal domein (pdf) in veel gemeenten een plek op de beleidsagenda veroverd. Niet meer dan logisch, want zorg dragen voor bestaanszekerheid is de taak van de overheid. Domeinoverstijgend werken speelt daarin een grote rol en dat besef daalt steeds verder in. Pharos en Platform31 bespraken met gemeenten waar dit al gebeurt – of bijna.
Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.