Energiearmoede: Arnhem investeert in het sociale weefsel van de wijk
Werken aan verbindingen tussen bewoners en sociale partners om energiearmoede in de wijk Geitenkamp te bestrijden.
Deze publicatie is de nulmeting van een meerjarig onderzoek naar de totstandkoming van uitvoeringsplannen. We volgen acht gemeenten en hun belangrijkste samenwerkingspartners gedurende tweeënhalf jaar. De rapportage bevat een gedetailleerde beschrijving van de casussen en de (landelijke) context van de opgave. De gemeenten zijn voortvarend, maar voorzichtig van start.
Uitvoeringsplannen zijn het aangewezen instrument voor gemeenten om de gebiedsgerichte transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving te regisseren. Deze nieuwe opgave en rolverdeling brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. De moeilijkheidsgraad van het proces is onder andere af te lezen aan de magere hoeveelheid bestaande uitvoeringsplannen. De context waarin de uitvoeringsplannen opgesteld moeten worden, vergroot de complexiteit: zo is ondersteunende wet- en regelgeving nog niet van kracht en blijkt uit de eerste praktijkvoorbeelden dat het uitrollen van warmtenetten nog moeizaam gaat. Begrip en medewerking van bewoners en belanghebbenden ontvangen lijkt daardoor steeds verder buiten bereik.
In dit meerjarige onderzoek wordt achterhaald waar de moeilijkheden, kansen, aandachtspunten en lessen liggen, zodat ook andere gemeenten, samenwerkingspartners en belanghebbenden hiervan kunnen leren. Daarvoor worden acht gemeenten en hun belangrijkste samenwerkingspartners gevolgd:
"*" geeft vereiste velden aan