Verdieping Stedelijke transformatie Lokaal en regionaal samenwerken

Vijf nieuwe URBACT-netwerken in Nederland

8 juni 2023 | Leestijd: 3 minuten
Op 1 juni zijn de nieuwe Action Planning Netwerken van URBACT bekendgemaakt! In Europa zijn totaal zijn 30 netwerken geselecteerd en er doen 5 Nederlandse gemeenten mee. Dat zijn Breda, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Schiedam en Utrecht. Zij gaan Europees samenwerken op onderwerpen als sociale innovatie, integratie en het meten van milieuvriendelijk gedrag.

Auteur(s)

Martijn Kramer en Ka-Chun Lo

Platform31 is het Nationaal URBACT Punt (NUP) in Nederland namens het Europese Kennis- en Netwerkprogramma URBACT. Tussen januari en maart 2023 konden gemeenten inschrijven voor nieuwe ‘Action Planning Networks’ – kennisuitwisselingsnetwerken van 8 tot 10 Europese gemeenten. Het resultaat van deze call is nu bekendgemaakt. Nederlandse gemeenten doen mee in vijf netwerken, twee maal als Lead Partner en drie maal als Partner.

  1. WELDI – Utrecht (Lead Partner)
    Utrecht zet in op lokale autoriteiten in staat stellen een waardige integratie van nieuw aangekomen migranten te bewerkstelligen.
  2. NextGen YouthWork – Eindhoven (Lead Partner)
    Eindhoven zet in op het ontwikkelen van een hybride en duurzame toekomst voor jeugdwerk.
  3. In4Green – Schiedam (Partner)
    Schiedam zet in op het implementeren van de groene transitie in industriële gebieden/steden en tegelijkertijd concurrerend en inclusief blijven.
  4. BiodiverCITY – ’s-Hertogenbosch (Partner)
    ’s Hertogenbosch zet in op het meten van stedelijke biodiversiteit en ecosystemen door het verkennen van initiatieven uit de samenleving voor het meten van natuurlijke oplossingen, vergroeningsplannen en milieuvriendelijk gedrag.
  5. AGENTS OF CO-EXISTENCE – Breda (Partner)
    Breda zet in op het omarmen van sociale innovatie en inclusie op alle gebieden van lokaal bestuur door de vaardigheden en capaciteiten van gemeentelijk personeel en organisatiestructuren te verbeteren.

Hieronder meer uitleg over hoe URBACT werkt en hoe je als gemeente mee kan doen.

Klik op het plaatje om een interactieve infographic te openen over de 30 nieuwe URBACT-netwerken.

URBACT: netwerken voor steden

URBACT is een Europees programma dat steden in Europa stimuleert samen te werken op stedelijke vraagstukken. Sinds 2002 bevordert URBACT duurzame geïntegreerde stedelijke ontwikkeling door steden in staat te stellen samen geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen voor gemeenschappelijke stedelijke uitdagingen.

Europese steden kampen met gemeenschappelijke stedelijke beleidsopgaven. De manieren hoe steden deze opgaven aanpakken zijn divers. URBACT maakt het mogelijk voor steden om op Europees niveau te netwerken. Stedelijk beleid wordt verbeterd door van elkaars ervaringen te leren, lessen te trekken en goede werkwijzen te identificeren en te delen.

Dit doet URBACT door het vormen van thematische netwerken via een ‘call for proposal’. Er zijn drie typen netwerken: Action Planning Networks (APN), Transfer Networks (TN) en Innovation Transfer Networks (ITN).

  1. Action Planning Network: 8-10 steden vormen een kennisuitwisselingsnetwerk op een specifieke beleidsopgave en wisselen gedurende 2,5 jaar kennis met elkaar uit over welke acties zij willen ondernemen om tot een oplossing te komen. Aan het einde moeten de steden een ‘Integrated Action Plan’ (IAP) opleveren voor hoe zij hun beleid ten uitvoering willen brengen.
  2. Transfer Network: een succesvolle aanpak uit één stad (uit een vorig APN) wordt actief overgedragen naar andere Europese steden met dezelfde beleidsopgave.
  3. Innovation Transfer Network: een succesvolle aanpak uit een afgerond Urban Innovative Actions (UIA) project wordt actief overgedragen naar andere Europese steden met dezelfde beleidsopgave. ITN is een samenwerking met het Europese programma European Urban Initiative (EUI, voorheen Urban Innovative Actions).

URBACT IV

De vierde iteratie van het programma ‘URBACT IV’ loopt van 2021 tot 2027. In deze programmaperiode kunnen ook toetredingslanden (Albanië, Bosnië- en Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië, en Servië) meedoen aan URBACT. Een nieuw element is dat URBACT IV de EU-prioriteiten van digitale transformatie, groen en gendergelijkheid in haar activiteiten integreert.

URBACT is een instrument van het EU-cohesiebeleid dat wordt co-gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF), de 28 lidstaten, Noorwegen en Zwitserland. Het totale budget voor de huidige fase bedraagt € 84,8 miljoen.

Nationaal URBACT Punt

Platform31 is het Nationaal URBACT Punt (NUP) voor Nederland. Via nationale contactpunten kan URBACT beter contact houden met de steden in Europa. Wij verzorgen communicatie over URBACT en vertalen dit naar het Nederlands, publiceren artikelen en brengen URBACT onder de aandacht bij Nederlandse steden.

Vragen over URBACT en kansen voor jouw gemeente in aankomende calls? Neem contact op  met Martijn Kramer.

 

Contact

Martijn Kramer 06 83 17 14 81 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan