Kindvriendelijke openbare ruimte biedt voordeel voor alle bewoners
Inspiratie voor gemeenten die meer willen dan een speeltuin of voetbalkooi: gezondheid en sociale cohesie voor de hele buurt.
Buiten spelen is niet alleen ontzettend leuk; het levert ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die veel buiten spelen zich motorisch, mentaal en sociaal beter ontwikkelen en ook op latere leeftijd meer bewegen.
Het is dus van belang om de openbare ruimte in bestaande én nieuwe wijken kindvriendelijk in te richten. Liefst op zo’n wijze dat niet alleen de jeugd ervan profiteert, maar ook andere wijkbewoners. Maar hoe doe je dat? Wat maakt de openbare ruimte kindvriendelijk? Hoe kun je ervoor zorgen dat de voorzieningen die je aanbiedt aansluiten bij de behoeften van kinderen? En hoe zorg je ervoor dat ook de belangen van hun wijkgenoten gediend zijn? Waar moet je rekening mee houden en wat bepaalt het succes?
Thomas van Zijl (BNR) gaat hierover in deze podcast in gesprek met:
Met een korte introductie op dit onderwerp door Astrid van Egmond, projectleider sociale inclusie en leefbaarheid bij Platform31 en als onderzoeker betrokken bij de publicatie Kindvriendelijke openbare ruimte.
Put inspiratie uit deze podcast, die ingaat op ervaringen met de inzet van onder meer kinderrechtambassadeurs en buitenspeelcoaches, een uitleenpunt voor skateboards, ballen en pleisters en de openstelling van schoolpleinen.