Van centraal naar lokaal: een nieuwe mindset voor de energietransitie
Organiseer het energiesysteem niet langer centraal, stelt Pallas Agterberg van Alliander, maar met lokale energiegemeenschappen.
Het bezoek bood inspiratie; juist de verschillen tussen Japan en Nederland vormen een achtergrond die je bewuster maakt van je eigen situatie en veronderstellingen. Japan, waar de nationale overheid het voortouw neemt in verduurzaming, wil meer dialoog en samenwerking op lokaal niveau. De delegatie is geïnteresseerd in het Nederlandse ‘poldermodel’, al vraagt men zich af hoe dit beter kan bijdragen aan snellere besluitvorming.
In Japan ligt de uitdaging bij het activeren van de 62 wijken van Tokyo om meer te doen aan verduurzaming. Er is daar, net als in Nederland, een tekort aan experts. In vergelijking met Nederland wordt de energietransitie in Japan meer gestuurd vanuit de landelijke overheid. De methodiek van de leerkring, zoals Platform31 die regelmatig inzet, sprak de delegatie aan als een manier om gemeenten en wijken te ondersteunen in hun duurzame ambities.
Een opmerkelijke uitdaging in Japan is duurzame bouw in het licht van de aardbevingen daar. Bouwstandaarden zijn gericht op bestendig zijn tegen schokken. Om de 50 jaar worden gebouwen flink vernieuwd of herbouwd; dat biedt kansen voor innovatieve technologie. Maar het kan ook betekenen dat investeringen in verduurzaming van een gebouw moet wachten tot het gebouw weer ‘aan de beurt’ is.
Uitwisseling van ideeën tussen gemeenten uit verschillende landen; het gebeurt weinig op deze manier wereldwijd. Vaker is er uitwisseling tussen Europese steden en regio’s; Platform31 speelt daarbij een rol in programma’s als URBACT, Driving Urban Transitions en European Urban Initiative.