Geclusterde woonvormen voor senioren
Handreiking over wat geclusterd wonen voor ouderen is en wat aandachtspunten zijn bij het ontwikkelen van deze woonvorm.
Miriam van Meerten, belangenbehartiger bij stichting Alzheimer Nederland, roept op tot urgentie. Van de mensen met dementie woont namelijk 70 procent zelfstandig. En een deel van hen woont alleen; boven de 80 jaar gaat het om de helft van mensen met dementie. Om kwaliteit van leven te behouden, zijn aanpassingen in woning én omgeving nodig. Miriam geeft praktische tips:
Volgens Hilde Verbeek, hoogleraar zorgomgeving voor kwetsbare ouderen aan de Universiteit Maastricht en vice-voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, is een radicale verandering in het bieden van zorg aan mensen met dementie nodig. Het klassieke continuüm van thuiszorg naar aanleunwoning naar woonzorgcentrum naar verpleeghuis hebben we niet meer. Het ontstaan van nieuwe woonvormen en het sociale kapitaal van nieuwe woonzorggemeenschappen hebben we hard nodig om in te spelen op vergrijzing en dementie. Hilde deelt lessen en inzichten op basis van haar onderzoek:
Tot slot werd in gesprek met de aanwezigen geconstateerd dat we moeten zorgen dat bij de landelijke ambities van nieuwe woningen voor senioren ook rekening wordt gehouden met dementie. De Omgevingswet en – visie biedt daarbij belangrijke kaders voor een dementievriendelijke (woon)omgeving. En bij het invulling geven van de visie kunnen de kernwaarden voor een gezonde leefomgeving van de GGD een praktische richtlijn bieden.