Van centraal naar lokaal: een nieuwe mindset voor de energietransitie
Organiseer het energiesysteem niet langer centraal, stelt Pallas Agterberg van Alliander, maar met lokale energiegemeenschappen.
In samenwerking met
Iedereen die met de energietransitie bezig is, kent het wel: van die hardnekkige problemen die zorgen voor vertraging, frustratie en in sommige gevallen zelfs voor het uitstappen van een belangrijke partner. In het programma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken begon een poosje geleden op te vallen, dat de moeilijk op te lossen, oftewel taaie, problemen waar gemeenten tegen aanlopen, op elkaar lijken. Bijvoorbeeld: samenwerken met andere afdelingen of partners is lastig, beleid of eerdere beloften zitten in de weg of bewoners wantrouwen de gemeente en woningcorporaties.
Dit zijn problemen die niet zomaar op te lossen zijn door extra kennis, menskracht of geld. Deze taaie problemen komen door belemmeringen in achterliggende systemen zoals in de gemeentelijke organisatie of in de samenwerking met woningcorporaties en andere partners.
Dat deze problemen voorkomen is logisch, maar dat ze pas worden gezien als er tegenaan wordt gelopen is niet nodig. In deze publicatie leggen we uit hoe projectleiders en ambtenaren van gemeenten die werken aan het verduurzamen van – wat ons betreft niet louter – kwetsbare wijken beter kunnen anticiperen op de taaie problemen die zij tegen zullen komen. Want het goede nieuws is, dat er al kennis is die helpt om deze problemen beter te begrijpen. Onder andere kennis over transities.
De context van transities en het inzicht dat voor verduurzaming van een wijk transformatieve – diepgaande – veranderingen nodig zijn in meerdere dimensies van achterliggende systemen, helpt om te doorzien waarom taaie problemen onvermijdelijk zijn. En hoe je daarop kunt anticiperen aan de hand van vier analyse-stappen bij het starten van je activiteiten in de wijk.
"*" geeft vereiste velden aan