Publicatie Binnensteden en werklocaties Verdichting steden

Sturen op (betaalbare) ruimte voor economie en bedrijvigheid

Praktijklessen vanuit de G40

5 februari 2025
Hoe zorgen steden ervoor dat er voldoende ruimte blijft voor bedrijven en werkgelegenheid, naast de druk op woningbouw? Pionierende G40-gemeenten zoals Dordrecht, Leiden en Tilburg experimenteren met slimme instrumenten om grip te houden op (betaalbare) ruimte voor economie en bedrijvigheid. Van revolverende fondsen tot juridische sturingsmechanismen: deze publicatie laat zien welke aanpakken werken en biedt concrete lessen voor stedelijke beleidsmakers.

In samenwerking met

Groei- en verdichtingsopgave

Nederlandse steden staan de komende jaren voor een behoorlijke groei- en verdichtingsopgave. Deze is in de meeste gevallen vooral ingegeven door woningbouwontwikkeling. Om steden leefbaar en vitaal te houden is het belangrijk dat er voor diverse doelgroepen ook voldoende relevant werk nabij is, en blijft. Economische beleidsmakers doen er dan ook van alles aan om de functie ‘economie’ zo mee te programmeren bij (her)ontwikkelingsprojecten, en om de ruimte op bestaande werklocaties zowel te beschermen als beter te benutten.

Van knelpunten naar kansen: praktijkvoorbeelden uit steden

Dit blijkt in de praktijk echter vaak nog een lastige opgave. In de publicatie Ruimte voor economie en werk (oktober 2023) stonden we al stil bij de voornaamste knelpunten waar beleidsmakers tegenaan lopen. In een Community of Practice gingen we hier in 2024 met circa 15 deelnemers en wisselende gastsprekers dieper op in. Met concrete voorbeelden uit ’s-Hertogenbosch, Dordrecht, Leiden en Tilburg laten wij aan stedelijke beleidsmakers uit heel Nederland zien wat er binnen het huidige instrumentarium kansrijk en actueel is.

De Ladder van Betrokkenheid: sturingsinstrumenten in de praktijk

De structuur van de publicatie is geïnspireerd op de Ladder van (publieke) betrokkenheid (Pdf) van Rebel Group. Deze ladder geeft voorbeelden van het beschikbare instrumentarium voor gemeenten om te sturen op (betaalbare) ruimte voor werk en bedrijvigheid. Daarbij onderscheidt het de volgende vijf categorieën:

  • Richting geven
  • Verbinden
  • Reguleren (juridisch)
  • Stimuleren (financieel)
  • Zelf doen

Daarnaast zijn samenvattingen opgenomen van de bijdragen van diverse gastsprekers/experts die we uitnodigden om hun expertise met ons te delen over specifieke thema’s die raken aan het onderwerp van de CoP:

  • Staatssteun
  • Grondbeleid & gebiedsontwikkeling
  • Werkcorporatie

Tenslotte kijken we over de grens naar hoe ze in Vlaanderen omgaan met het sturen op ruimte voor economie en bedrijvigheid.

Inspiratie voor beleidsmakers: leren van pionierende steden

Deze publicatie geeft een beeld van de manieren waarop een aantal pionierende G40-gemeenten actief is op de eerdergenoemde ladder. Het doel is om beleidsmakers Economie van andere steden met concrete voorbeelden en lessen te inspireren om tot vernieuwende ideeën en inzichten te komen. Dit is namelijk nodig om voldoende ruimte voor economie en werk te blijven faciliteren binnen de verstedelijkingsopgave waar we de komende jaren voor
staan.

Sturen op (betaalbare) ruimte voor economie en bedrijvigheid

Sturen op (betaalbare) ruimte voor economie en bedrijvigheid

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Contact

Jorn Koelemaij 06 30 29 78 27

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan