Publicatie Algemeen

Stedelijke ontwikkeling op uitnodiging

Naar een gerichte en ambitieuze omgang met maatschappelijke initiatieven

27 februari 2014 | Leestijd: 2 minuten
Werken aan aantrekkelijke en vitale steden, wijken en buurten, waar zowel maatschappelijk als financieel rendement wordt gerealiseerd. Dat blijft de komende jaren een grote maatschappelijke uitdaging. En een haalbare uitdaging! In het manifest ‘Stedelijke ontwikkeling op uitnodiging’ geeft de vakgroep Waardecreatie een aantal ingrediënten om de overgang te maken naar nieuwe manieren van werken, weg van het defensieve omgaan met bezuinigingen, de verdelende rechtvaardigheid en de behoefte aan controle. En waarin met gerichte strategieën, ambities en verwachtingen wordt gewerkt aan opgaven die in het huidige vastlopende systeem blijven liggen.

Auteur(s)

Natuurlijk, er is minder ‘klassiek’ geld, maar er komt steeds meer energie, tijd, kennis en geld los vanuit de samenleving. Burgers, (lokale) ondernemers, overheden, corporaties en maatschappelijke partijen vinden elkaar steeds meer en eigen initiatief, ondernemerschap en samenwerking groeien.

Regelmatig botsen partijen daarbij op onbegrip, onbekendheid of allerlei barrières vanuit de bestaande systemen en manieren van werken, wat kan leiden tot frustratie en vertraging. Maatschappelijke waardecreatie lijkt financieel niet haalbaar te zijn, initiatieven passen niet binnen regels, partners vertrouwen elkaar nog onvoldoende. Tegelijkertijd geeft deze wrijving juist glans, en ontstaan hier creatieve, gezamenlijke inspiratie en nieuwe coalities.De vakgroep heeft haar ervaringen in vijf steden samengevat in een zevental lessen. En ze gaat dieper in op vier basisingrediënten voor een gerichte en ambitieuze omgang met maatschappelijke initiatieven:

  • denk anders over waarde(creatie);
  • bepaal in co-creatie de meest urgente maatschappelijke opgave in een gebied;
  • daag en nodig uit;
  • verrijk het financieel instrumentarium om vervolgens met meervoudige maatschappelijke businesscases, nieuwe rollen en verhoudingen en het opzoeken van grenzen, stedelijke ontwikkeling ook de komende jaren mogelijk te maken.
PL31-FolderStedelijke_Economie__1_

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan