In de stad is het leven teruggekeerd na de coronacrisis. Het is er weer druk en de terrasjes zitten vol bij mooi weer. Veel andere kwesties, zoals de energietransitie en de opvang van vluchtelingen, hebben de aandacht voor corona verdrongen. Toch is het onderwerp niet van de gemeentelijke agenda. Bij de uitbraak van corona begin 2020, deed de gemeente Leiden wat veel andere gemeenten deden: snel contact zoeken met organisaties en professionals in de stad. Zo probeerden ze in beeld te krijgen wat er in de stad gebeurde en wat er nodig was. Zo kwam de gemeente er al snel achter dat, naast de bekende kwetsbare groepen, ook nieuwe groepen het moeilijk hadden. Zoals schoolgaande jeugd, maar ook de studenten en ondernemers. Onder de druk van de crisis konden gemeenten en partners snel schakelen om problemen op te lossen. “Toen bleek dat veel kinderen niet thuis en online konden leren, kwamen er bijvoorbeeld snel huiswerkplekken en laptops”, vertelt Fahner.
Gevolgen voor gezondheid en welzijn van inwoners
De gemeente Leiden maakte eind 2020 ook capaciteit vrij voor een Social Impact team. Zo wilden ze zicht krijgen op de sociale gevolgen voor kortere en middellange termijn. Onder andere voor de gezondheid en het welzijn van Leidenaars. Dit team kreeg de opdracht om een advies op te stellen over wat de gemeente zou moeten doen na de crisis. Daarvoor kregen zij een jaar de tijd. “Ik ben allerlei rapporten over de gevolgen van corona gaan doorspitten”, licht Fahner toe. “We haalden informatie uit de tweejaarlijkse stads- en wijkmonitor en het vaste burgerpanel van de GGD. En we deden een interviewronde met partners. Denk aan wijkteams, zorg- en welzijnspartijen, maar bijvoorbeeld ook met de universiteit, ondernemers en sportverenigingen. Met deze partners bespraken we de (middel)langetermijngevolgen van corona en hun ideeën over extra ondersteuning van kwetsbare groepen. We vroegen ook wat de partners hier zelf aan wilden gaan doen. Het advies dat we op basis hiervan opstelden gaf de richting voor het programma ‘Social Impact’. Dat stelde het college eind 2021 vast. Nu loopt er een uitvoeringsprogramma van twee jaar.”
Gezondheid verbinden met andere programma’s en thema’s
Het advies stelt voor geen afzonderlijk traject organiseren maar zoveel mogelijk aan te sluiten bij lopend beleid, bestaande kaders en samenwerking. Denk aan het Preventieakkoord (met 40 partners), het Sportakkoord en het Nationaal Programma Onderwijs. Maar bijvoorbeeld ook bij de uitbreiding van regulier beleid. Verder adviseerde het team een versteviging van de reeds ingezette koers op het gebied van kansengelijkheid in en rond het onderwijs en beleid rondom de sociale basis, dat in 2019 al startte. Daarbij gaf de Raad drie prioriteiten mee: perspectief voor de jeugd, kwetsbare groepen en gezond leven in de stad. In het programma is gezondheid verbonden met andere thema’s, in aansluiting op wat de gemeente breder voorstaat: ‘Health in all policies’. Oftewel gezondheid samen met andere thema’s oppakken.