Het aantal mensen onder beschermingsbewind is sterk gestegen. Hoewel de nieuwe instroom daalt, blijft het totaal aantal mensen onder bewind onverminderd hoog. Als je onder bewind staat ligt de verantwoordelijkheid voor je financiële administratie bij een bewindvoerder. Soms zijn lichtere vormen van ondersteuning zoals budgetbeheer passender. Beleidsmakers, bewindvoerders, rechtbanken en hulpverleners zoeken naar manieren om de best passende hulp te bieden aan de financieel kwetsbare doelgroep, onder het motto: beschermingsbewind als het nodig is, lichtere vormen van ondersteuning als het kan. Deze publicaties helpen bij het samenwerken en bieden van passende hulp aan mensen onder beschermingsbewind.
Auteur(s)
Jochem Heemskerk en Mirjam Fokkema
Rapport over drie pilots rond de instroom in beschermingsbewind
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Platform31 gevraagd om in drie regio’s – Noord-Nederland, Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant – samen met gemeenten, bewindvoerders en rechtbank te verkennen of er een andere werkwijze mogelijk is rondom de instroom van bewind. In deze drie regio’s hebben we de opzet voor deze pilots begeleid. Insteek is een passende vorm van ondersteuning aan mensen in een financieel kwetsbare positie te bieden in samenwerking met de drie partijen.
Handreiking voor samenwerken rond de instroom in beschermingsbewind
In deze handreiking staan inzichten en ervaringen uit de pilots en hopen hiermee andere regio’s te inspireren om zelf ook invulling te geven aan de samenwerking.
Deze quickscan beschermingsbewind helpt sociaal werkers een eerste inschatting te maken van de ondersteuningsbehoefte van financieel kwetsbare inwoners.
Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.