Paradoxaal sturen: conflict en democratie in duurzame stedelijke regio’s
VerDuS SURF-synthesestudie over governance: nieuwe vormen van sturing en samenwerking om de grote stedelijke opgaven aan te kunnen met alle partijen.
Een synthese van onderzoek naar continuïteit en verandering
Het zijn onzekere ruimtelijke tijden. Terwijl de pandemie voorlopig nog niet voorbij is, staat het denken over de samenleving en de ruimte die we na de pandemie gaan óf willen krijgen voor wonen en werken niet stil. Velen lijken overtuigd: het wordt anders. Edwin Buitelaar (Planbureau voor de leefomgeving en Universiteit Utrecht), Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen) en Martijn van den Hurk (Universiteit Utrecht) focussen zich in hun studie op de ruimtelijke dynamiek én ruimtelijke verschillen in wonen en werken, en de relatie daartussen.
De onderzoekers noemen in de VerDuS SURF-synthesestudie ‘Ruimtelijke dynamiek in wonen en werken’ drie typen verandering:
Voor beleidsmakers is het van belang om kennis te hebben van deze ruimtelijke veranderingen en uitdagingen. Maar wat is de stand van de kennis van een zich almaar veranderend en aanpassend beleidsveld? In de VerDuS SURF-synthesestudie ‘Ruimtelijke dynamiek in wonen en werken’ brengen de auteurs de kennis op dit (brede) terrein in beeld. Dit helpt studenten, onderzoekers, beleidsmakers en politici bij meer afgewogen en integrale besluitvormingsprocessen rond ruimte voor wonen en werken. Kennisvragen en relevante ruimtelijke thema’s die onbeantwoord of onderbelicht bleven, zijn input voor een onderzoeksagenda.
SURF was een onderdeel van kennisinitiatief VerDuS (Verbinden van Duurzame Steden). Onder deze koepel van onderzoeksprogramma’s ontwikkelden wetenschappelijk onderzoekers, in samenwerking met experts uit de praktijk, kennis om in te spelen op vraagstukken rond onder meer verstedelijking, ruimte, mobiliteit en transport.