Praktijkvoorbeeld Gezondheid en zorg

Rotterdams netwerk vraagt aandacht voor veroorzakers van huiselijk geweld

18 februari 2025 | Leestijd: 2 minuten
Huiselijk geweld doorbreken kan alleen als we ook de veroorzakers bereiken. In de praktijk blijkt dit echter een uitdaging: professionals ervaren handelingsverlegenheid, morele dilemma’s en weerstand. In Rotterdam-Rijnmond werd een lerend netwerk opgezet om het perspectief van veroorzakers structureel op de agenda te zetten. Wat begon als een zoektocht, groeide uit tot een krachtig samenwerkingsverband van professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen. Dit praktijkvoorbeeld laat zien hoe deze aanpak werkt, welke inzichten zijn opgedaan en wat het oplevert.

Auteur(s)

Cas Barendregt en Anne Noordzij (TransitiePartners)

Lerend netwerk veroorzakerperspectief*

Al in 2022 initieerden Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en de gemeente Rotterdam het lerend netwerk veroorzakerperspectief. Het lerend netwerk focust op veroorzakers van partnergeweld dat voortvloeit uit systeemdynamiek. Het gaat niet om intieme terreur, of dwingende controle, waarbij het geweld vooral eenzijdig is. Volgens de deelnemers van het lerend netwerk, is het grootste deel van het partnergeweld gevolg van systeemdynamiek.

De keuze voor een lerend netwerk komt voort uit de behoefte om met elkaar te leren vanuit verschillende invalshoeken: beleid, uitvoeringspraktijk en ervaringsdeskundigheid. En zo meer grip te krijgen op de aanpak van de complexe dynamiek van partnergeweld.

De ontwikkeling van het lerend netwerk laat zien dat het betrekken van veroorzakers van huiselijk geweld een bewuste en volhardende aanpak vraagt. Het perspectief van de veroorzaker is essentieel onderdeel van een systemische benadering. Dit vraagt van organisaties een cultuur waarin nieuwsgierigheid, samenwerking en het durven aangaan van complexe gesprekken ruimte krijgt.

*Het lerend netwerk focust op veroorzakers van partnergeweld dat voortvloeit uit systeemdynamiek. Het gaat niet om intieme terreur, of dwingende controle, waarbij het geweld vooral eenzijdig is. Volgens de deelnemers van het lerend netwerk, is het grootste deel van het partnergeweld gevolg van systeemdynamiek.

Lees verder op transitiepartners.nl

 

 

Contact

Nieuwsgierig geworden over deze aanpak en wil je er meer over horen of dit interessant is voor jouw gemeente of regio? Neem dan contact op met:

Cas Barendregt 06 42 21 53 98

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan