Aan de slag met maatschappelijke voorzieningen voor een sterke en leefbare stad
Scholen, buurthuizen en sportaccommodaties zijn onmisbaar voor een leefbare stad. Hoe zorg je voor afstemming, geld en ruimte?
In het magazine , een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Platform31, is veel aandacht voor goede voorbeelden uit de praktijk. In Rotterdam werkt woningcorporatie Woonbron via wijkvisies en prestatieafspraken voor vitale wijken, samen met complexbeheerders, sociaal beheerders en een wijkconciërge. De regio Den Bosch zet in op gelijkwaardigheid tussen gesprekspartners bij het maken van afspraken, onder meer via samenwerkingen met huurdersverenigingen en zorg- en welzijnspartijen. Hierbij ligt de focus op kijken wat de buurt nodig heeft.
In Schiedam gaan de gemeente en woningcorporatie Woonplus wijken meer differentiëren door gevarieerder en gespreid te bouwen. Ook versterkt de corporatie de komende tijd haarsignaleringsfunctie om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn voor bewoners in de wijk. De gemeente Hoorn kijkt juist specifiek naar de kwetsbaarheid van wijken. Hierover worden gesprekken met huurders gevoerd, zodat zij zelf kunnen bepalen in hoeverre zij bij kunnen dragen aan de leefbaarheid in de buurt. En in Enschede werken de gemeenten en woningcorporatie Domijn aan de leefbaarheid in buurten door gezamenlijk met samenwerkingspartners te investeren in kansrijke thema’s
Prestatieafspraken zijn een doeltreffend middel om afspraken en samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties en huurdersverenigingen concreet vast te leggen. Dit helpt bij het sturen op de langere termijn en om tussentijds te monitoren. De afspraken gaan niet enkel over aantallen, maar ze gaan ook over zaken als betaalbaarheid voor de doelgroep, huisvesting van specifieke groepen, leefbaarheid, huurbeleid, verkoop van woningen en kwaliteit en duurzaamheid. Ook kunnen bijvoorbeeld zorg- en welzijnspartijen betrokken worden bij de prestatieafspraken.
Prestatieafspraken leefbaarheid
Prestatieafspraken zijn een geschikt middel om concrete afspraken en samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties en huurdersverenigingen vast te leggen. Dit helpt bij het sturen op langetermijnvisies en om tussentijds te monitoren. De afspraken gaan niet enkel over aantallen, maar het gaat ook over zaken als betaalbaarheid voor de doelgroep, huisvesting van specifieke groepen, leefbaarheid, huurbeleid, verkoop van woningen en kwaliteit en duurzaamheid.
Het magazine over prestatieafspraken leefbaarheid is het derde magazine met inspiratieverhalen over prestatieafspraken in een serie van vijf. Eerder verschenen:
Om corporatieprofessionals, gemeenteambtenaren en huurders inspiratie te geven, verzamelde Aedes samen met Platform31 en het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Woonbond en VNG zeventien goede voorbeelden.