Inwoners in Enschede denken mee over armoedebeleid zonder stigma
De gemeente heeft het in haar armoedebeleid bewust niet over armoede en schulden, maar over ‘rondkomen met je inkomen'.
Beeld- en taalgebruik in gemeentelijk beleid en praktijk kunnen (onbedoeld) stigmatiserend zijn en leiden tot onbegrip en weerstand. Een goed voorbeeld van onhandig taalgebruik is het woord ‘energietoeslag’. Bij veel inwoners riep dat de associatie met de toeslagenaffaire op. Met beter taal- en beeldgebruik kunnen gemeenten het verschil maken.
Deze praatplaat helpt beleidsmedewerkers en communicatiemedewerkers binnen gemeenten om intern het gesprek te starten over beeldvorming, beeld- en taalgebruik. Met een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, valkuilen en mogelijkheden om taal- en beeldgebruik aan te passen. De ‘achterkant’ helpt je hierbij met links naar nuttige rapporten, bijvoorbeeld over het ontstaan van mensbeelden en de gevolgen daarvan. We geven tips om deze mensbeelden bespreekbaar te maken en aan te passen. Met inspirerende voorbeelden kun je aan de slag om je taal- en beeldgebruik toegankelijker en meer uitnodigend te maken.
De praatplaat werd gemaakt door Laura Lagaaij (illustratief.org)
"*" geeft vereiste velden aan
Deze praatplaat is onderdeel van een project over beeldvorming en taal bij armoede en schulden, dat Platform31 met de G40 themagroep Armoede en Schuldhulpverlening uitvoert. De komende maanden verschijnen over dit thema o.a. een podcast en verschillende artikelen.