Duurzaam groen moet je doen
Diverse beleidsdoelen stellen eisen aan groen in en om steden. Hoe kom je tot een meer integrale benadering?
Zes jaar, zoveel eerder overlijden praktisch opgeleiden gemiddeld dan mensen met een theoretische opleiding. Vijftien jaar leven zij in minder goed ervaren gezondheid. Schrikbarende getallen. Mensen met een lagere sociaaleconomische status wonen niet altijd in de meest groene en gezonde wijken. Daar kunnen gemeenten iets aan doen. De grootste gezondheidswinst is te bereiken door in deze wijken nog sterker vergroenen.
Welke kennis is beschikbaar over groen en welke gezondheidsdoelen levert groen op? Waarom moeten we juist inzetten op groen in lage SES wijken? Wat is bekend uit onderzoek en hoe vertaal je dit naar de beleid en praktijk. Gaat een groennorm als de 3 – 30 – 300 helpen (uitzicht op 3 bomen uit je raam, 30% bladerdek in de buurt en op 300 m afstand een park)? = In deze Podcast31 gaat Dore van Duivenbode in gesprek over de meerwaarde van groen voor de gezondheid, en die gezien de klimaatopgave ook zo welkom is. Dat doen we met:
In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.
Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.