Werkgroepen bouwen aan regionale huisvestingsafspraken in Haaglanden
Huisvesting in regio Haaglanden: ontdek hoe werkgroepen regionale oplossingen vormgeven voor álle aandachtsgroepen.
In veel regio’s werken bestuurders aan de eerlijke verdeling van de huisvestingsvragen van aandachtsgroepen. Iedere gemeente neemt haar ‘fair share’, zoals dat heet. Maar wat is een eerlijke verdeling, daarover kunnen wethouders van mening verschillen. Betrokken bestuurders hebben ook te maken met reguliere woningzoekenden, met gemeenteraden en andere achterbannen. In een regio zit bovendien op voorhand spanning op het gesprek vanwege de historisch gegroeide scheve verdeling tussen grote steden en kleinere dorpen. Groepen met een kwetsbaarheid trekken vaak naar de stad vanwege de daar aanwezige voorzieningen. Voorts is er een verschil in aanwezige sociale woningvoorraad tussen gemeenten. Hoe pak je zo’n gesprek zodanig aan dat je tot een regionale verdeling komt waarmee alle betrokken partijen overeenstemmen?
Hoe kom je met een grote groep bestuurders tot besluitvorming, draagvlak en een werkbaar resultaat? In deze podcast spreken we met ervaren bestuurders over wat in hun praktijk werkt. Ook vertellen we over de ervaringen in het koplopersprogramma Een thuis voor iedereen. In deze podcast komt aan de orde: Samen een proces ontwerpen, het vraagstuk ontrafelen, elkaars perspectief leren kennen, bouwen aan vertrouwen en samenwerkingsintensiteit en draagvlak.
Dore van Duivenbode gaat met drie gasten in gesprek over hun ervaringen en inzichten:
In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.
Een grote groep mensen in onze samenleving heeft weinig uitzicht op het vinden van passende huisvesting. Onder meer psychisch kwetsbare mensen, mensen met een fysieke beperking en (dreigend) dak- en thuislozen. Maar ook bankslapers, pechvaders en ex-gedetineerden. De woon- en ondersteuningsbehoeften van deze kwetsbare groepen vergen goede samenwerking tussen wonen en zorg. In het programma ‘Een thuis voor iedereen’ ondersteunden wij koplopergebieden met kennis en kunde. De geleerde lessen komen terug in diverse publicaties, leerkringen en praktijklabs om andere regio’s vooruit te helpen.