Van stadsvernieuwing naar wijkverduurzaming
Gemeenten koppelen opgaven bij wijkverduurzaming: wanneer werkt het en hoe doe je het goed?
Het kraakt in de vitale systemen. De traditionele sectorale manier van beheren en ontwikkelen, met aparte financiering en een operationele focus, biedt geen oplossing voor de moderne, netwerkafhankelijke uitdagingen.
Planoloog Stadsontwikkeling van Gemeente Rotterdam Marije ten Kate heeft een duidelijke boodschap: vitale systemen zoals het elektriciteitsnetwerk en de riolering zijn onderling sterk afhankelijk van elkaar en vragen om een multilevel-aanpak. Er zijn verdelingsopgaven (functies), inpassingsopgaven, maar er is vooral een systeemopgave. Het kraakt steeds vaker tussen vitale systemen. Zo is het niet ondenkbaar dat gemalen bij hoogwater zoveel stroom afnemen, dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt met alle gevolgen van dien.
Maar krakende systemen zijn volgens Ten Kate slechts het topje van de ijsberg. Hieraan ten grondslag ligt ‘de onderstroom’: de niet-tastbare factoren zoals gedrag, patronen, organisatiestructuren en mentale modellen die invloed hebben op hoe systemen functioneren en met elkaar samenwerken. Zo merkt Ten Kate op dat horizontale samenwerking op tactisch niveau nog te beperkt is, wat leidt tot botsende strategische belangen die zich pas uiten op operationeel niveau. Om de krakende systemen te verhelpen, moet de onderstroom veranderen, want hier bevinden zich ook de oorzaken van het kraken van de systemen.
In samenwerking met TNO Vector hebben systeemexperts van diverse organisaties de vitale systemen van Rotterdam verkend. Op vier manieren zijn risico’s en kansen in kaart gebracht voor de korte, middellange en lange termijn (tot 5 jaar, van 5 tot 10 jaar, meer dan 10 jaar).
Een fors deel van de fysieke praktijk in Rotterdam is beheergericht: “98 procent van wat we doen is beheer, slechts 2 procent is ontwikkelen, maar dat krijgt wel vaak meer aandacht”, aldus Ten Kate. Er is een verschuiving nodig onder het motto ‘beheren is het nieuwe ontwikkelen’, omdat 100 procent van de stad transitiegebied is. Dat betekent leren van elkaars systemen, op inhoud, in taal, werkwijzen en hoe de verschillende systemen elkaar beïnvloeden. Het vraagt om inrichting van processen, om nader tot elkaar te komen met partners en om prioriteiten te stellen in opgaven, met bijbehorend mandaat.
Ten Kate stelt dat om de krakende systemen te verhelpen, verandering in de hele ‘ijsberg’ nodig is. De problemen die we nu ervaren, zijn vaak het gevolg van onderliggende mentale modellen, organisatiestructuren en gedragingen die niet aansluiten op de complexe moderne uitdagingen. En dus zetten ze in Rotterdam onder andere in op:
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom koppelen van opgaven? Meld je aan voor onze LinkedIn-groep Opgaven Koppelen #hoedan waar je verder kunt praten met gelijkgestemden én als eerste hoort wat het onderwerp van ons volgende webinar in mei is.