Lokale gegevensdeling om jeugdoverlast te bestrijden
Den Haag ontwikkelde een aanpak waarmee samenwerkende organisaties voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit.
10 inspirerende aanpakken
In samenwerking met
Voorbeelden van ondermijning in wijken zijn onder meer (kleinschalige) drugscriminaliteit, zoals wietteelt en drugslabs in woonwijken, het inzetten van kwetsbare jongeren voor hand- en spandiensten, opslag van drugsgrondstoffen en -afval in garageboxen en het witwassen van criminele winsten via supermarkten of speciaal daarvoor opgerichte ondernemingen.
Veel gemeenten zijn er inmiddels van doordrongen dat repressie alleen onvoldoende werkt tegen ondermijning. Er is een brede wijkaanpak nodig, waarin gemeenten met repressie (vanuit het veiligheidsdomein) en preventief beleid (vanuit het sociaal domein) de strijd aanbinden met dit probleem. Gemeenten die hiermee aan de slag willen, zoeken antwoord op vragen als hoe richt je als gemeente zo’n aanpak in? En met wie? Wat zijn knelpunten en hoe los je die op? Welke vernieuwende ideeën zijn er?
Dit inspiratieboek is helpt gemeenten op weg met tien (vooral wijkgerichte) aansprekende aanpakken van ondermijning in de wijk, verdeeld over heel Nederland.
"*" geeft vereiste velden aan