Platform31 evalueerde het concept begin 2022. De kracht van Binder is dat je zelfstandig kunt wonen, maar wel met een vangnet. Je wordt in de gaten gehouden en er is zicht op je. Binder biedt een Housing First-oplossing die de basis legt voor bewoners om (de vaak aanwezige andere) problemen aan te pakken. Dit heeft allerlei positieve neveneffecten tot gevolg doordat er bijvoorbeeld minder dak- en thuislozen zijn, maar ook doordat (de kans op) sociale problematiek zichtbaar wordt verminderd. Voor veel (vragende) bewoners is het samenwonen en rekening houden met elkaar een nieuwe ervaring. ‘Oefenen voor de echte wereld’ werd het treffend genoemd. Gemengd-wonen-projecten kunnen aanspraak geven, gezelligheid bieden en eenzaamheid tegengaan. Lang niet alle bewoners zijn daarop gesteld, maar veel andere wel. Het magic mix-wonen draagt bij aan de ontwikkeling van kwetsbare bewoners.
Wethouder Bert Frings: “Er is een groep mensen in de stad voor wie woonruimte vaak niet betaalbaar en beschikbaar is en die tijdelijk woonruimte zoeken of een plek zoeken van waaruit ze verder kunnen. Dit woonconcept biedt die kans en vraagt ook inzet van bewoners op de woonverdieping en inzet voor elkaar.” Ronald Leushuis, bestuurder Talis: “Mooi dat er op deze plek in de stad dit nieuwe woonconcept in deze omvang is. Mensen die hier komen wonen, komen hier omdat ze niet zomaar ergens anders terecht kunnen. De nieuwe bewoners verschillen in wat ze nodig hebben én kunnen bieden. Met alle bewoners hebben we een intakegesprek, omdat iedereen hier iets voor een ander kan betekenen. Daar maken we ook afspraken over. Onze beheerder ondersteunt de nieuwe bewoners om prettig te kunnen samenwonen.”
Studenten willen ook weer nieuwbouw o.b.v. kamerverhuur of woningdelen
Onder studenten is woningdelen natuurlijk al langer gemeengoed – de populariteit van het studentenhuis blijft onverminderd groot. 52% van de studenten woont in een studentenkamer waar ze de voorzieningen zoals een toilet, keuken en badkamer delen.15 Het wonen in een studentenkamer heeft nog andere voordelen. Uit de Landelijke monitor studentenhuisvesting 2022 blijkt dat het delen van voorzieningen goed is voor het welzijn van Nederlandse studenten. Het is dan wel belangrijk dat studenten een goede band hebben met hun huisgenoten. “Toch bouwen studentenhuisvesters de laatste jaren voornamelijk studio’s en nauwelijks kamers. Niet omdat studenten dat graag willen, maar omdat het financieel goedkoper uitpakt voor verhuurder en huurder: niet voor de samenleving, en niet voor de woonbehoeften,” aldus Jos Bakker van kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences. “Voor een studentenkamer betaalt een student €30 per m2, terwijl diezelfde student voor een studio slechts €26 per m2 betaalt. Dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt doordat een student wel huurtoeslag kan aanvragen voor een studio en voor een studentenkamer niet.”
Opmerkelijk is dat de gemeenteraad van Delft begin 2022 een motie aannam om meer onzelfstandige studenteneenheden te realiseren in plaats van alleen maar zelfstandige woonunits, om zo ontmoeting tussen studenten te faciliteren en eenzaamheid tegen te gaan. De motie roept op om dit met woningcorporaties te bekijken.
Woongoed Middelburg leverde in 2022 een studentencomplex op voor studenten die met zijn tweeën een appartement (kunnen) delen. De 119 appartementen van 37 m2 tot 50 m2 bieden plek aan maximaal 236 studenten. Studenten kunnen een kamer of geheel appartement huren. Het complex heeft een gezamenlijk dakterras en een binnentuin. Woongoed Middelburg en de gemeente spraken af dat de appartementen ook aan niet-studenten verhuurd kunnen worden als de vraag terugloopt. Drieëntwintig tweepersoonsappartementen worden komend jaar gehuurd voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
De gemeente ’s-Hertogenbosch en Brabant Wonen maakten afspraken over de bouw van 124 studentenwoningen waarvan er 101 met zijn tweeën gedeeld worden. Als de vraag zou teruglopen, kunnen ze als een regulier appartement verhuurd worden. Birgit van Daal, beleidsadviseur bij de gemeente geeft aan: “Afhankelijk van de vraag kunnen we hier flexibel mee omgaan. Soms verhuren we de woningen via kamerverhuur (onzelfstandige units), en soms weer als sociale huurappartement in zijn geheel.” Dit past binnen de prestatieafspraak om toe te werken naar een flexibele en aan te passen woningvoorraad die aansluit bij de veranderende huishoudenssamenstellingen en woonwensen.
Het flexibel verhuren per kamer of als appartement is een interessante insteek die aansluit bij het flexwonen en ook toegepast kan worden in het conceptueel bouwen. Woonruimten kunnen in de toekomst naar believen worden samengevoegd of juist apart verhuurd. Dat biedt veel flexibiliteit en adaptiviteit voor latere jaren.
Hoe de beleidsregels aan te passen?
Het realiseren van woningdeelconcepten moet natuurlijk wel passen binnen de regelgeving van gemeenten. In het volgende artikel uit de praktijkreeks laten we voorbeelden zien van gemeenten die hun beleidsregels aanpassen om woningdeling makkelijker te maken, zoals het afschaffen van de algemene leefbaarheidstoets, het schrappen van de kosten voor woningonttrekking, of het toestaan van inwoning van extra personen.