Praktijkvoorbeeld Wonen senioren Woonzorgvisie

Langer en gezonder zelfstandig thuis door sociale innovatie in de Flevoflats

25 september 2024 | Leestijd: 6 minuten
Gemeenschapsvorming draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van de bewoners van de Flevoflats. In dit complex met 258 seniorenappartementen in Amsterdam-Oost was het nodig de leefbaarheid en zorgvoorzieningen te verbeteren, zonder ingrijpende fysieke aanpassingen. Samen met diverse partners investeert de gemeente Amsterdam in een sociale aanpak voor de toenemende vraag naar ouderenzorg. Het resultaat: de Lang Leven Thuis flats, waar gemeenschapsvorming en samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties ervoor zorgen dat bewoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Auteur(s)

Cas Barendregt

De krapte op de Amsterdamse woningmarkt is enorm. Veel ruimte om bij te bouwen is er nauwelijks. Dat betekent dat Amsterdam creatief moet omgaan met de opgave om woonzorg te realiseren voor ouderen. De benadering van de Lang Leven Thuisflats is meer sociaal dan fysiek. Dat kan omdat het gaat om bestaande seniorenflats waarin de belangrijkste fysieke condities al aanwezig zijn, zoals nultreden woningen en een ontmoetingsruimte. De reden om sociaal te investeren komt voort uit het inzicht dat een goede leefomgeving het welzijn van bewoners verbetert. Dit helpt niet alleen de leefbaarheid in een seniorencomplex, maar kan bijdragen aan een lagere zorgvraag en langer thuis wonen, ook als de zorgvraag toeneemt.

Vanuit het bestuurlijke netwerk ‘taskforce wonen en zorg’ (tegenwoordig: Aanjaagteam Wonen, Welzijn, Zorg voor Ouderen) is het balletje gaan rollen. Carolien de Wit, programmaleider van de Lang Leven Thuisflats, vroeg bij Zorggroep Amsterdam-Oost (ZGAO) bestuurder Pien de Jong om ambassadeur te worden van de taskforce. Toen die zich committeerde en er met allerlei stedelijke partijen werd gepraat, ontstond het idee dat er meters gemaakt konden worden, zegt De Wit, “en dat bestaande seniorencomplexen daarvoor kansen bieden.” Een van de kansen werd gevonden in de Flevoflats, waar ZGAO al een samenwerking had met woningbouwcorporatie Ymere. Daarop werden ook andere partijen betrokken, zoals Zilveren Kruis, stadsdeel Oost en ook welzijnsorganisatie Civic haakte vrij snel aan.

Kenmerken Flevoflats
  • Een complex bestaande uit twee appartementenflats en een verpleeghuis, (Wlz en Revalidatie)
  • Totaal 258 appartementen:
    • tweekamerappartementen: huur 650,43 euro p/m (vast) + servicekosten (150,52 euro p/m, waarvan 101 euro verrekenbaar)
    • driekamerappartementen: huur 821 euro p/m (max.) + servicekosten (150,52 euro p/m, waarvan een deel verrekenbaar)
    • (huurprijzen index 2024, en bij drie kamer appartementen mede afhankelijk van inkomen)
  • Buurthuis Kramatsalon, beheerd door Welzijnsorganisatie Civic
  • Dagcentrum Kramat (ZGAO)
  • Verhuurder: Ymere
  • Huurders: individueel
  • Preferente zorgaanbieder: Zorggroep Amsterdam-Oost (ZGAO)
  • Langer thuis coach: 24 uur per week
  • Coördinatie: ZGAO
  • Financiering zorg: ZvW en VPT

Zorggeschikt maken en toewijzing

Het antwoord op de vraag wat zorggeschikt is, is rekbaar. “Ze zijn gelabeld als seniorenwoningen zodat ze in het verdelingssysteem van sociale huurwoningen kunnen worden toegewezen aan, inderdaad, senioren”, zegt Karien van Rozendaal van Ymere. Zij is verhuurspecialist ouderen en kwetsbare groepen. De woningen in de Flevoflats zijn drempelloos, rollatorgeschikt en beperkt rolstoeltoegankelijk. Aanpassingen aan de woning kunnen in principe via de Wmo worden aangevraagd.

Om voor een appartement in aanmerking te komen kunnen mensen zich aanmelden via Woningnet, het stedelijke portal voor sociale woningbouw. Onder andere vanwege de toenemende krapte op de arbeidsmarkt wil ZGAO de zorg graag geclusterd organiseren. Met Ymere is overeengekomen dat ZGAO 24 woningen mag toewijzen aan mensen die al VPT afnamen of een indicatie voor VPT zorg hebben en in een zorgongeschikte woning wonen. Dat zou helpen het VPT-team doelmatiger en efficiënter te laten werken. De bewonerscommissie was aanvankelijk kritisch. Zij vreesden voor een ongewilde transformatie van hun flats naar verpleeghuis en toename van onveiligheid door ‘dwalende bewoners’ als gevolg van dementie. Hoewel ZGAO-cliënten wel voorrang kunnen krijgen om naar de Flevoflats te verhuizen, blijkt in de afgelopen twee jaar dat vooral mensen die al in de Flevoflats wonen gebruikmaken van het zorgaanbod. In sociale complexen als de Flevoflats, speelt ook de balans tussen zorgvragende en vitale bewoners een rol. Als vertegenwoordiger van woningcorporatie vindt Karien dat de toewijzingsprocedure niet de vitale, gezellige en mondige senioren mag bevoordelen. In de Flevoflats is niet voor gekozen om, naast de woningen voor ZGAO, te sturen op instroom. Bij kleinere complexen zou dat meer voor de hand kunnen liggen. Voor ZGAO is een goede balans tussen gezond evenwicht in de bewonerspopulatie ook relevant

Zorgverlening in de Flevoflats

Alle bewoners zijn vrij om hun zorgaanbieder te kiezen. Dat is een recht waaraan niet wordt getornd. ZGAO heeft een teampost wijkverpleging in het pand en ook het VPT-team zit daar. De kunst is om mensen te verleiden zorg af te (gaan) nemen van ZGAO. Het idee en de ervaring is dat bewoners de aanwezigheid van ZGAO opmerken, omdat signalen van bewoners die zorg nodig hebben gemakkelijk aankomen bij ZGAO. Als iemand is gevallen, kan een ZGAO-medewerker er gemakkelijk even naartoe om te kijken. ZGAO heeft de overtuiging dat door de nabijheid en de samenwerking met andere partijen ze betere zorg kan leveren die bovendien ook efficiënter is omdat reistijd wordt vermeden. De bewonerscommissie, die inmiddels actief is en coöperatief participeert in het zogenaamde kernteam van betrokken partijen, attendeert de andere bewoners op de nieuw ontstane mogelijkheden.

De Flevoflats waren interessant om door te ontwikkelen omdat er al veel voorzieningen waren ondergebracht, zoals een gezondheidscentrum met o.a. fysiotherapie, een kapsalon, het kantoor van buurtteam Zeeburg, het buurthuis van Civic en ZGAO exploiteerde al een dagcentrum. De meeste ingrediënten voor gemeenschapsvorming waren eigenlijk al aanwezig, maar er werd niet op gestuurd. De Flevoflats waren gewoon seniorenappartementen met wat voorzieningen in de buurt. Er was geen stimulans om elkaar te ontmoeten. Nu het gat tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis kan worden gedicht door gemeenschapsvorming te bevorderen, en dat daarmee kwaliteit van leven kan worden vergroot, en ook zorgkosten vermeden, is het snel gegaan.

Versterken samenwerking en de langer thuiscoach

Alle betrokken partijen ontmoeten elkaar regelmatig in het kernteam. Behalve regelmatig overleg, ontwikkelden de betrokken partijen een driedaagse leergang om de onderlinge samenwerking te bevorderen. Ook de wijkverpleging, medewerkers van het VPT-team, de consulente gebiedsbeheer van Ymere en opbouwwerkers van Civic deden mee. Liesbeth Bonis: “Ja, dat ging gewoon heel erg goed, weten van elkaars problematiek, maar ook elkaars opdracht leren kennen. Je krijgt begrip voor ieders beroepshouding.” De intensivering van de samenwerking “is niet iets kleins”, zegt Karin van Rozendaal, “het heeft de leefbaarheid een enorme boost gegeven.” De leergang wordt in aangepaste vorm nu ook aan andere Lang Leven Thuisflats aangeboden.

De meest zichtbare investering die is gedaan is het aanstellen van een ‘langer thuiscoach’. Het is een nieuwe functie gericht op het verbinden van bewoners onderling en het stimuleren van gemeenschapszin. Esmeralda Detmers, de langer thuiscoach, heeft een achtergrond in het theater, niet in de zorg. “Wij kiezen daar bewust voor”, zegt Liesbeth Bonis, programmamanager Langer Thuis van ZGAO, “onze ervaring is dat zij anders kijken naar zorg en hulpvragen, ze adresseren de dingen op een goede manier.” De langer thuiscoach is 24 uur per week in dienst bij ZGAO, en werkt soms op wel vijf of zes dagen van de week en namens alle partijen. “Inmiddels”, vervolgt Bonis, “zijn we een ruim een half jaar onderweg, en heeft ze met zeker zestig personen persoonlijk contact gehad, en wekelijks komen er mensen bij.” Volgens Langer thuiscoach Esmeralda gaat het ook om een soort ‘ZZP-mentaliteit’: ondernemend, onafhankelijk en oplossingsgericht. “Als maker van locatietheater heb je ook altijd te maken met vele partijen en omstandigheden, je moet compromissen sluiten, maar ook oog houden voor kwaliteit. Ik probeer altijd de kwaliteit van mensen aan te boren en te versterken. Maar ik wil erop wijzen dat juist de unieke samenwerking met alle partijen ervoor zorgt dat we een gemeenschap kunnen opbouwen en er meer gemeenschapszin aan het ontstaan is. Zonder deze samenwerking zou dit veel moeizamer en misschien zelfs wel onmogelijk zijn.”

Kosten

De langer thuiscoach en de inzet van de projectleider, kost jaarlijks ongeveer een ton. Deze kosten worden vooralsnog betaald door het zorgkantoor uit de transitiegelden wonen en zorg. Op termijn moet financiering structureel worden met behulp van de SPUK DOS gelden, afkomstig van het ministerie van VWS, voor domein overstijgend samenwerken (DOS) en gericht op langer thuis wonen en het beperken van de ‘Wlz-instroom’. De intensievere samenwerking en de signalerende kracht van de langer thuiscoach, heeft het beroep op de huismeester en de gebiedscoach van Ymere doen toenemen. Ymere had hier van tevoren niet op gerekend. Het effect is wel dat het de ervaring van schoon, heel en veilig bevordert. De inspanning om langer te thuis wonen is daarmee ook goed voor de leefbaarheid van de Flevoflats.

Vanuit de landelijke bouwopgave voor ouderenhuisvesting is er de ambitie om 40.000 zorggeschikte woningen tot 2030 te realiseren. Welke nieuwe woonvormen worden ontwikkeld? Dit praktijkvoorbeeld is een artikel in een reeks van tien praktijkvoorbeelden die we in 2024 publiceren. In de interviews met de initiatiefnemers gaan we in op het woon(zorg)concept, knelpunten en succesfactoren. Het doel is om aan de hand voorbeelden ervaringen en geleerde lessen te delen en te verspreiden.

Voor dit praktijkvoorbeeld spraken we met:

  • Liesbeth Bonis, programmamanager Langer Thuis, Zorggroep Amsterdam Oost
  • Carolien de Wit, programmaleider Lang Leven Thuisflats en -buurten
  • Karien van Rozendaal, verhuurspecialist ouderen en kwetsbare groepen, Ymere
  • Esmeralda Detmers, langer thuiscoach, theatermaker

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn
Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan