Praktijkvoorbeeld Bestaanszekerheid en armoede Gezondheid en zorg

Kijk door de ogen van de inwoners naar financiële bestaanszekerheid

4 februari 2025 | Leestijd: < 1 minuut
Benader bestaanszekerheid niet als financieel begrip, maar kijk ernaar door de ogen van inwoners. Dát is de werkwijze van professionals binnen de gemeente Nijmegen. Afdelingen werken veel samen om verschillen tussen groepen aan te pakken. Een gesprek over kaders en werken met experts en ervaringsdeskundigen.

In samenwerking met

Op papier gebruikt de gemeente Nijmegen een geldgerelateerde definitie van bestaanszekerheid, want dát is waarmee de gemeente concreet kan helpen: financiële steun en schuldhulp. Maar in de praktijk is de invulling veel breder. Zo horen ook zaken als wonen en voeding bij bestaanszekerheid, stelt beleidsadviseur Schulden Wouter Janssen. “We kunnen helaas niet iedereen een huis geven, maar wel kunnen we mensen helpen bij het vinden van een woning.”

Lees verder op gezondin.nl

Bestaanszekerheid heeft sinds de VNG-publicatie ‘De winst van het sociaal domein’ in veel gemeenten een plek op de beleidsagenda veroverd. Niet meer dan logisch, want zorg dragen voor bestaanszekerheid is de taak van de overheid. Domeinoverstijgend werken speelt daarin een grote rol en dat besef daalt steeds verder in. Pharos en Platform31 bespraken met gemeenten waar dit al gebeurt – of bijna.

Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.

Naar GezondIn

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan