Bijna iedereen keert terug na herstructurering van de Vogeltjesbuurt in Tilburg
Hechte netwerken in een wijk behouden na grote ingrepen: corporatie Tiwos kreeg dat voor elkaar door bewoners te betrekken.
Kennisfundament voor de stedelijke focusgebieden in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid
Nederland heeft een lange traditie in het beïnvloeden van de samenstelling van wijken. Ruim tien jaar geleden verdween het thema van de agenda door de economische crisis en politieke veranderingen, maar de afgelopen jaren is het vraagstuk weer actueel. Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een frisse blik op de doelen en middelen van gemengde wijken. Naast oude vragen over de juiste sociale en fysieke mix, op welke schaal en met welke woningtypen, ontstaan nieuwe vraagstukken. Hoe vinden we balans tussen bewoners die zorg bieden en zorg ontvangen? Hoe voorkomen we verdringing? En hoe draagt menging bij aan een inclusieve en respectvolle samenleving?
Dit kennisfundament bundelt de belangrijkste argumenten voor menging en waarschuwt tegen het ondoordacht inzetten van dit middel, omdat dat vaak meer schade veroorzaakt dan oplossingen biedt. Het biedt een uitgebreide toolkit om stapsgewijs gemengde wijken op maat te realiseren, met de kernboodschap: streef naar geleidelijke menging en pas het fysieke en sociale instrumentarium per situatie aan. Dit levert de beste resultaten op voor iedereen.
Dit kennisfundament is een product van kennisplatform WijkWijzer, ontwikkeld door Platform31, Verwey-Jonker Instituut en Movisie.
"*" geeft vereiste velden aan
Hoe realiseer je gemengde wijken in Heerlen-Noord zonder de huidige bewoners te verdringen? Deze publicatie (Wijkwijzer) biedt praktische handvatten en strategieën om de leefbaarheid en veiligheid in Heerlen-Noord te verbeteren.
Deze publicatie (WijkWijzer) biedt inzicht in de geschiedenis, de lessen en valkuilen van het gemengde-wijkenbeleid in Nieuw-West, en in de randvoorwaarden die nodig zijn om hier meer integraal te werken aan gemengde wijken.