BuurtSaam voor gezonde, veilige en sociale buurten
In BuurtSaam werken elf gebiedscoalities aan ruimtelijke toekomstperspectieven voor een inclusieve samenleving.
De tips en instrumenten in deze handreiking baseerden we op een groeiend aantal publicaties over sociaal-ruimtelijk ontwerp, inclusief de tussen- en eindresultaten van het BuurtSaam-traject. De handreiking bestaat uit drie delen:
Er zijn door maatschappelijke en ruimtelijke transities veel ambities die een plek moeten krijgen in leefomgeving. Dit sociaal-ruimtelijk ontwerpen vraagt andere kennis en werkwijzen.
Bij ieder thema zijn vuistregels of verwijzingen te vinden naar praktische instrumenten of tips om verder te lezen. Met een aantal korte voorbeelden illustreren we hoe thema’s en procesaandachtspunten in de praktijk worden toegepast.
"*" geeft vereiste velden aan
De handreiking is een van de kennisproducten van de Werkplaats BuurtSaam onder leiding van Platform31. Naast de Werkplaats bestaat BuurtSaam ook uit een ontwerpend onderzoekstraject onder leiding van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs.
BuurtSaam is een initiatief van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs, Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, Platform31 en LSA Bewoners en ontwikkeld voor de ministeries van VWS en VRO (programma Wonen en Zorg voor Ouderen).