Sturen op ruimtelijke kwaliteit: durf keuzes te maken bij het combineren van opgaven
Mooi NL biedt handreikingen voor sturen op ruimtelijke kwaliteit. Drie opstellers vertellen waar de kansen liggen.
Vijf voorbeelden, vijf aandachtspunten
In samenwerking met
Maar hoe doe je dat? Het programma GezondIn voerde een quickscan uit onder 15 recente gemeentelijke omgevingsvisies en haalde lessen op bij vijf gemeenten, die het thema gezondheid op verschillende manieren in hun visie hebben uitgewerkt; Deventer, Gennep, Maastricht, Súdwest-Fryslân en Zwolle. We vroegen naar hun aanpak, geleerde lessen, in hoeverre het thema gezondheid een rol speelt in ruimtelijke ontwikkeling en de gezondheidsachterstanden in het bijzonder. Daaruit haalden we vijf aandachtspunten voor een gezonde visie. De publicatie laat ook zien dat het centraal stellen van gezondheid leidt tot een breder gedragen omgevingsambitie.
Deze nieuwe publicatie vormt een verdieping en aanvulling op het eerdere Inspiratie- en werkboek gezondheid en ruimte, dat nog altijd relevant en bruikbaar is. Het belicht bijvoorbeeld welke gezondheidsaspecten van belang zijn, vormt een handig naslagwerk bij de strategieën in dit boek en gaat in op werkvormen om tot een visie te komen. In deze publicatie verwijzen we dan ook vaak naar deze eerste publicatie.
"*" geeft vereiste velden aan
Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.