Van centraal naar lokaal: een nieuwe mindset voor de energietransitie
Organiseer het energiesysteem niet langer centraal, stelt Pallas Agterberg van Alliander, maar met lokale energiegemeenschappen.
In deze publicatie werken we met twee invalshoeken: binnen en buiten. We laten zien waar binnen de beide invalshoeken kansen liggen waarop gezondheid en energietransitie in samenhang kunnen worden opgepakt. Daarmee bieden we een beginpunt voor een gesprek, tussen adviseurs gezondheid en sociaal domein en adviseurs fysiek en ruimte, over mogelijkheden van een gecombineerde aanpak.
Het eerste hoofdstuk gaat over ’binnen’ en daarin belichten we de aanpak op het niveau van de woning en/of de bewoner. We gaan eerst in op feiten en cijfers over het binnenmilieu in relatie tot gezondheid. Vervolgens bespreken we welke kansen en praktijken er zijn voor woningrenovaties en -aanpassingen om woningen aardgasvrij te maken én te werken aan een beter binnenmilieu. Daarbij is er ook aandacht voor het belang van persoonlijke ondersteuning en voorlichting aan huurders.
Het tweede hoofdstuk richt zich op wat er buiten de woning afspeelt op het niveau van de wijk, zowel op ruimtelijk als sociaal vlak. Hierin maken we onderscheid tussen een integrale wijkaanpak en een aanpak vanuit de energietransitie die gezondheid koppelt.
Deze publicatie bevat ook beleidsachtergronden, feiten en cijfers over gezondheid en verschillende concrete praktijkvoorbeelden. De inhoud van deze publicatie is samengesteld aan de hand van workshopuitkomsten, aangevuld met webresearch en interviews over de praktijkaanpak met koplopers en experts.
"*" geeft vereiste velden aan