Taxatierichtlijn wooncoöperaties
Het is moeilijk de waarde van vastgoed van wooncoöperaties te bepalen. Deze taxatierichtlijn biedt houvast.
Voor een sterke en onafhankelijke coöperatie is de inbreng van eigen vermogen nog steeds het belangrijkste. Om die reden zouden er spelregels moeten komen die ervoor zorgen dat een ledenwisseling geen onevenredig hoge lasten of risico’s opleveren. Uit de verkenning blijkt verder dat reguliere hypothecaire geldverstrekkers slechts in zeer bijzondere situaties bereid zijn om wooncoöperaties te financieren. Ook ontbreekt een waarborgstelsel. Dit komt voornamelijk omdat er momenteel geen goed beeld is van de totale omvang van de vraag.
Uit diverse onderzoeken blijkt crowdfunding inmiddels een volwassen financieringsmethode als aanvulling op een gedeeltelijke bancaire financiering. Voorwaarde is dat de werving en het beheer gebeurt vanuit een professioneel crowdfundingplatform, die de aanvragen deskundig toetst en transparant is over de beoordeling van de aanvragen en over de resultaten van het leningbeheer. Keerzijde van crowdfunding is de looptijd tot circa tien jaar, waardoor snelle aflossing vereist is. Voordeel van snelle aflossing is dat op vrij korte termijn een gezonde vermogenspositie ontstaat.
De verkenning Eigen kracht zoekt vreemd vermogen is het vervolg op het eerder verschenen rapport Tussen wet en praktijk. Onderzoek naar de financiering van Wooncoöperatie. In dit onderzoek kwamen toen twee knelpunten aan het licht voor de verdere ontwikkeling van wooncoöperaties: de regelgeving voor de verkoop van woningen door toegelaten instellingen en de financieringsmogelijkheden van de wooncoöperaties zelf. Voor deze marktverkenning zijn gesprekken gevoerd met ruim twintig sleutelpersonen uit zowel de coöperatiesector als de woningfinanciering.
"*" geeft vereiste velden aan