Wijkbijeenkomst verbindt professionals voor een rookvrij leven
In Oud-Noord werkten zorgverleners en bewoners samen aan een rookvrije wijk — met concrete resultaten en hechte samenwerking.
In kwetsbare wijken zijn de negatieve gevolgen van jarenlang generiek beleid goed zichtbaar, met name voor de gezondheid van mensen. De laatste jaren groeit de aandacht voor de grote gezondheidsverschillen tussen bewoners van armere en rijkere buurten. In het oog springt de levensverwachting en kwaliteit van leven. Die liggen in kwetsbare wijken beduidend lager. Mensen in een kwetsbare sociaaleconomische positie (SEP) leven tot wel 14 jaar korter in ‘als goed ervaren gezondheid’ dan mensen met een gunstige sociaaleconomische positie. https://www.vzinfo.nl/gezonde-levensverwachting/opleiding 1 De vele jaren van ongezondheid verminderen de levenskwaliteit in wijken met veel inwoners in een kwetsbare SEP.
Een belangrijke – zo niet de belangrijkste – oorzaak van deze gezondheidsverschillen is roken. Onder mensen met een ‘lage’ opleiding rookte (in 2019) 23,4 procent elke dag, tegenover 7,5 procent onder HBO- en WO-geschoolden. Lage opleiding wil zeggen: basisonderwijs, LBO, MAVO of VMBO. bron: Nationaal expertisecentrum tabaksontmoediging. (2019). Kerncijfer roken 2019. Trimbos-instituut. 2 Roken heeft vele negatieve effecten, direct en indirect. Volgens recente cijfers van het RIVM hebben mensen die roken vaak een chronische ziekte, zoals COPD. 3 Roken verhoogt de kans op bepaalde vormen van kanker en op hart- en vaatziekten en heeft invloed op de geestelijke gezondheid en op chronische stress. Nationaal expertisecentrum tabaksontmoediging. (2023). Factsheet roken en veelvoorkomende psychische klachten. Trimbos-instituut. 4 Bovendien kun je rookverslaving niet los zien van problemen als (geld)stress, geringe gezondheidsvaardigheden, eenzaamheid én sociale druk. Naast dat het veel problemen veroorzaakt, is een tabaksverslaving één van de lastigste om van af te komen. Nicotine maakt het, als één van de meest verslavende middelen, moeilijk om te stoppen met roken. Veel rokers moeten meerdere stoppogingen doen, en velen geven hun pogingen op. Dat terwijl onderzoek laat zien dat 80 procent van de rokers het liefst zou willen stoppen. https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/start-puur-rookvrij-campagne-goed-nieuws-massamediacampagnes-helpen-rokers-te-stoppen 5 Wat stoppen nog moeilijker maakt voor mensen met een ongunstige sociaaleconomische positie: het brengt vaak meer zorgen en stress met zich mee, en veel mensen in de eigen sociale omgeving en wijk roken (nog).
De overheid investeert al jarenlang in tabaksontmoediging door middel van campagnes op nationale media, strengere wet- en regelgeving, accijnsverhogingen en ander landelijk of regionaal beleid. Dat heeft in zekere zin gewerkt: het aantal rokers in Nederland neemt gestaag af. https://www.trimbos.nl/kennis/roken-tabak/sigaret-en-shag/ 6 Maar dat geldt niet voor iedereen: het aantal mensen dat rookt is bij groepen met een kwetsbare sociaaleconomische positie veel minder gedaald dan bij mensen met een gunstige SEP. Nationaal expertisecentrum tabaksontmoediging. (2019). Kerncijfer roken 2019. Trimbos-instituut. 7 Het tabaksontmoedigingsbeleid blijkt deze groep onvoldoende te bereiken en effectief te ondersteunen. Hierdoor heeft het niet bijgedragen aan het verkleinen van de gezondheidsverschillen tussen armere en rijkere Nederlanders.
Een grote groep, die juist veel rookt en vaker in slechtere gezondheid leeft, wordt dus niet bereikt. Het is dan logisch om een andere aanpak te ontwikkelen. Onder meer de Coalitie Iedereen Rookvrij stelt daarom voor om méér te doen voor mensen met een kwetsbare sociaaleconomische positie. https://nederlandrookvrij.nl/zorg/iedereen-rookvrij/ 8 Ook Platform31 en onderzoeksinstituut IVO wijzen op het belang van een aanvullende, wijkgerichte aanpak voor kwetsbare doelgroepen. https://ivo.nl/publicaties/handreiking-borging-smr-interventies-in-gemeenten/ ; https://www.platform31.nl/artikelen/gezondheid-hoort-onderdeel-te-zijn-van-een-wijkaanpak/ 9
Pharos ontwikkelde samen met GGD-GHOR de wijkgerichte aanpak ‘Rookvrij Leven voor Iedereen’. https://www.pharos.nl/infosheets/rookvrije-wijkaanpak/ 10 In 38 wijken in Nederland ontwerpen lokale welzijns- en zorgprofessionals en bewoners gezamenlijk een aanpak. Er wordt aangesloten op wat inwoners zélf denken dat nodig is voor een succesvolle aanpak. Denk aan de juiste taal en communicatievorm, goede activiteiten en informatie en rookstopzorg en -coaching die past bij hun wensen en mogelijkheden. De lokale teams investeren in het aanjagen van het gesprek over roken en (brede) gezondheid. Men zoekt in deze aanpak naar manieren om de betreffende groep bewoners beter te helpen met het vinden van de juiste ondersteuning om van hun rookverslaving af te komen. Bovendien moet de aanpak helpen de rookstopzorg (beter) in kaart te brengen, het aanbod te verbeteren en, indien gewenst, uit te breiden.
Om tot zo’n aanpak te komen steken de betrokken wijken veel energie in het opbouwen van een netwerk van betrokken bewoners, bewonersinitiatieven en lokale zorg- en welzijnsprofessionals. Een voorbeeld van zo’n netwerkende benadering is te vinden in de Amsterdamse volksbuurten van Oud-Noord. Daar hebben lokale professionals, met onder meer welzijnspartijen, verslavingszorg, de Amsterdamse GGD en het stadsdeel, een team gevormd. Het team in Amsterdam Oud-Noord en Platform31/IVO werkten samen aan een wijkbijeenkomst ‘Oud-Noord Rookvrij’ om lokale zorgprofessionals met elkaar, met welzijns- en wijkprofessionals en met lokale aanbieders van rookstopzorg te verbinden. Meer over de aanpak in Amsterdam-Noord en de wijkbijeenkomst, lees je hier.
Een wijkaanpak, waarbij professionals uit verschillende domeinen en inwoners op één lijn zitten, kan veel tijds-, geld- en gezondheidswinst opleveren. Het is belangrijk dat zorgprofessionals de noodzaak en urgentie van een wijkgerichte aanpak inzien om ook in hun praktijk het onderwerp roken bespreekbaar te maken. Zorgprofessionals moeten erop gewezen worden dat dit hen juist tijd schéélt op de lange termijn, ook al lijkt het veel tijd te kosten op het moment zelf. Een voorwaarde is dat zorgprofessionals weten waar zij inwoners passend en warm naartoe kunnen verwijzen. Zo kan iemand het gesprek direct omzetten in actie. Zo’n aanpak vergt een goede band en samenwerking tussen verschillende professionals in de wijk. Lokaal georganiseerde bijeenkomsten kunnen daaraan bijdragen.
In een strijd voor een gezonder leven voor iedereen, met minder gezondheidsverschillen tussen arm en rijk en tussen wijken, moet de wijkaanpak serieus genomen worden. Bij een gangbare, generieke en preventieve aanpak blijkt een grote groep steevast niet te worden bereikt. Dan is het hoog tijd voor een alternatief: een aanpak die niet vooraf is uitgetekend, maar een lokaal gestuurd proces die inwoners én lokale professionals mede vormgeven.
De wijkaanpak zet daarmee in op waar inwoners lokaal behoefte aan hebben en wat lokaal kan worden aangeboden. Alleen op dit schaalniveau kunnen verschillende professionals en (actieve) bewoners elkaar echt kennen en samenwerken. Dat vraagt om een lange spanningsboog, want een lokaal netwerk is niet in een dag opgebouwd en de resultaten van zo’n wijkaanpak (o.a. het aantal stoppers) kunnen pas jaren later in cijfers worden uitgedrukt. Ook financiers en betrokken organisaties zullen hun inzet (capaciteit en personeelsinzet) pas op de lange(re) termijn terugbetaald zien. Overheden en fondsen zijn nodig om partijen in actie te krijgen. Hun inzet nu betaalt zich immers pas later terug in de vorm van maatschappelijke kostenbesparing – of beter gezegd: in gezondere en gelukkigere inwoners.