Wijkbijeenkomst verbindt professionals voor een rookvrij leven
In Oud-Noord werkten zorgverleners en bewoners samen aan een rookvrije wijk — met concrete resultaten en hechte samenwerking.
De aanpak van gezondheidsverschillen vraagt de inzet van een hele wijk of buurt, zeker op plekken waar de levensverwachting lager en de mate van ongezondheid hoger zijn dan in andere wijken. Wij schreven hier eerder een artikel over. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor eerstelijnszorgverleners die met hun patiënten het gesprek aangaan over roken. Veel zorgprofessionals voelen echter een bepaalde handelingsverlegenheid, bijvoorbeeld omdat ze het gevoel hebben over onvoldoende kennis over roken of gespreksvaardigheden te beschikken of omdat ze het ondersteuningsaanbod niet goed kennen.
Om hen hierbij te ondersteunen organiseerde een wijkteam in Amsterdam Oud-Noord (onderdeel van het programma Rookvrij Leven voor Iedereen van Pharos en GGD GHOR) samen met Platform31 een wijkbijeenkomst. Platform31 ontwikkelde een draaiboek voor andere wijkteams of samenwerkingspartners die een dergelijke bijeenkomst willen organiseren. Het draaiboek geeft handvatten voor het organiseren van de bijeenkomst, met duidelijke uitleg over de te maken keuzes en te nemen stappen en met nuttige tips.
Een wijkbijeenkomst brengt lokale welzijns- en zorgprofessionals bij elkaar. Het doel is om het eerstelijnszorgprofessionals makkelijker te maken om warm toe te leiden naar passende (liefst lokale) stop-ondersteuning. Hiervoor is meer kennis over stress en roken en inzicht in een stress-sensitieve benadering belangrijk, net als op de hoogte zijn van het werkveld en aanbod van welzijnswerkers en aanbieders van rookstopzorg. Deelnemers krijgen een kennisupdate over de relatie tussen (chronische) stress en roken en het effect op lichaam, geest en gedrag, oefenen met het Very Brief Advice+ en leren het lokale aanbod aan rookstopzorg kennen door middel van een ‘levende’ sociale kaart.
Ook biedt de bijeenkomst ruimte om het netwerk te versterken door met elkaar in gesprek te gaan over wat (zorg)professionals nodig hebben om de doorverwijzing naar stoppen met roken in zijn of haar praktijk of organisatie te verbeteren en hoe je elkaar in de wijk daarbij kunt helpen. In zo’n twee à drie uur geef je zo je lokale stoppen-met-rokenaanpak een enorme boost en door de bijeenkomst regelmatig te herhalen vergroot en versterk je een belangrijk netwerk.
"*" geeft vereiste velden aan