Opstellen van programma’s: hoe krijg je iedereen mee?
Gemeenten kunnen de gemeenteraad betrekken bij het vaststellen of wijzigen van omgevingsprogramma’s. Een blik in de praktijk.
Het komt steeds vaker voor dat een bestemmingsplan regels stelt over niet strikt ruimtelijke zaken. Dit betreft bijvoorbeeld milieu- en natuuraspecten, maar ook aspecten als parkeren, evenementen, waardevolle bomen, omgevingskwaliteiten. Zaken die veelal ook in sectorale wetgeving zijn te vinden. Wat betekent deze trend voor het verschil in reikwijdte tussen het bestemmingsplan en het omgevingsplan?
Deze ontwikkeling van de verbreding van de reikwijdte van het bestemmingsplan sluit goed aan bij de komende Omgevingswet. De Omgevingswet heeft immers tot doel een integraal kader te bieden voor alle aspecten die met de omgeving in brede zin te maken hebben. En dat kader dient een plek te krijgen in het omgevingsplan. In dit supplement analyseren we het verschil in reikwijdte tussen het bestemmingsplan en het omgevingsplan op twee punten: inhoudelijk en instrumenteel.
Het doel van dit supplement is handvatten te bieden om een soepele overgang naar de Omgevingswet te bewerkstelligen. Het supplement laat zien dat in het bestemmingsplan al veel onderwerpen kunnen worden geregeld, die op dit moment elders worden geregeld. Deze onderwerpen moeten onder de vigeur van de Omgevingswet een plek krijgen in het omgevingsplan. Door in bestemmingsplannen nu al sectorale aspecten te regelen, kan hierop worden voorgesorteerd.
Je kunt het supplement (pdf) bestellen tegen betaling van €199,- voor partners (€299,- voor niet-partners) excl. 21% btw via Platform31. Je ontvangt het digitale pdf-bestand en de factuur. Neem hiervoor contact op!