Sturen op ruimtelijke kwaliteit: durf keuzes te maken bij het combineren van opgaven
Mooi NL biedt handreikingen voor sturen op ruimtelijke kwaliteit. Drie opstellers vertellen waar de kansen liggen.
Op 1 januari 2017 is de nieuwe Wet natuurbescherming (Wnb) in werking getreden. Deze wet brengt de Wet natuurbescherming 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet samen. Bij de voorbereiding van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen is deze verandering van belang. De wetswijziging heeft onder meer gevolgen voor de praktijk van bestemmingsplannen. Het eerste supplement van 2017 van Op dezelfde leest besteedt daarom aandacht aan deze Wnb.
De verschillende wetten zijn nog goed herkenbaar in de nieuwe wet. Dat betekent niet dat er niets is veranderd. De verschillen wat betreft de regelgeving zitten vooral in de bevoegdheidsverdeling en de formuleringen van regels. Een belangrijke aanpassing die over de hele linie van de Wnb geldt, is dat de decentralisatie nu ook geformaliseerd is. De bevoegdheden tot het verlenen van natuurvergunningen, ontheffingen of het afdoen van meldingen, maar ook de zorg voor de natuur- en bosgebieden, zijn nu bij provincies gelegd. Voorheen was dat bij het ministerie, waar landbouw en natuur is ondergebracht.
In het supplement komen de verschillende onderwerpen die binnen de natuurwetgeving relevant zijn in de diverse hoofdstukken aan de orde. Elk hoofdstuk geeft een overzicht van de wijzigingen die van belang zijn voor de praktijk van de bestemmingsplannen. De nieuwe Omgevingswet krijgt uiteraard ook aandacht. De Aanvullingswet Natuur zal de Wet natuurbescherming in de Omgevingswet integreren. Op basis daarvan geven we een doorkijk naar de toekomst.
Je kunt het supplement (pdf) bestellen tegen betaling van €199,- voor partners (€299,- voor niet-partners) excl. 21% btw via Platform31. Je ontvangt het digitale pdf-bestand en de factuur. Neem hiervoor contact op!