Bijna tien miljoen euro Europees geld voor Amsterdam en Rotterdam

10 juni 2024 | Leestijd: 2 minuten
Met projecten op het gebied van klimaatadaptatie en vergroening, halen Amsterdam en Rotterdam samen bijna 10 miljoen euro Europees geld op, zo maakte het European Urban Initiative bekend. Gemeenten kunnen alweer voor de volgende ronde aanvragen doen.

Auteur(s)

Het European Urban Initiative heeft bekend gemaakt welke projecten van de tweede Innovative Actions Call zijn uitgekozen. Met EFRO -geld kunnen deze Europese steden hun Innovative Actions bekostigen.

Er zit een thema verbonden aan deze Innovative Actions. Voor deze tweede call waren de thema’s ‘steden vergroenen’, ‘duurzaam toerisme’ en ‘talent benutten in krimpende steden’. Er waren 112 aanmeldingen voor deze tweede call uit twaalf EU-lidstaten; 22 projecten zijn geselecteerd. Tussen de uitgekozen projecten zit ook Nederlands succes. Amsterdam en Rotterdam halen met hun project bij elkaar bijna tien miljoen euro binnen voor hun projecten.

Ground for Wellbeing – Amsterdam

Het Amsterdamse project heet Ground for Wellbeing (GfW), en gaat in op stedelijke uitdagingen in de historische tuinstadswijk Tuindorp Oostzaan. Door gebruik te maken van een nieuwe benadering van stadsontwerp (bekend als “Soil & Water Sensitive Urban Design), integreert GfW sociale, ruimtelijke en ecologische maatregelen. Hierbij worden bodem en grondwater behandeld als cruciale stedelijke infrastructuren. Door deze aanpak toe te passen op een herinrichting van de straat, een pleinrenovatie en verbeteringen aan particuliere huizen en tuinen, wil Amsterdam de klimaatbestendigheid vergroten, gezondheidsproblemen aanpakken en het welzijn van de gemeenschap garanderen. Met dit project haalt de gemeente Amsterdam €4.986.925,12 binnen om aan deze doelen te werken.

Greening without Borders – Rotterdam

Het Rotterdamse project heet Greening without borders, en streeft naar effectievere groene ruimte om stedelijke uitdagingen als de verhoogde kans op overstromingen en hitte het hoofd te bieden. 60 procent van de grond die daarvoor gebruikt kan worden is in particulier bezit. Greening without borders is een publieke-private aanpak om zoveel mogelijk land te verhogen en te vergroenen door zich te richten op particuliere tuinen in een groen infrastructuurproject met collectieve actie. Met een innovatief, geïntegreerd model gaat Rotterdam sociale en economische kansen creëren bij de vergroening van vier grote gemeenschappelijke ruimtes en vijftig individuele tuinen. Het doel is zowel de ecologische als de sociale veerkracht in een buurt te vergroten. Met dit project haalt de gemeente Rotterdam €4.937.664,32 binnen om deze doelen te bereiken.

Meer informatie over alle geselecteerde projecten van de tweede call vind je hier.

Meer informatie en het aanmeldingsformulier van de derde call vind je hier.

Contact

Martijn Kramer 06 83 17 14 81 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan