Energiearmoede: Arnhem investeert in het sociale weefsel van de wijk
Werken aan verbindingen tussen bewoners en sociale partners om energiearmoede in de wijk Geitenkamp te bestrijden.
Individuele en collectieve aanpakken in de praktijk
Welke relaties zijn er tussen ‘werkzame’ mechanismen binnen bewonersinitiatieven in de warmtetransitie en de uitkomsten die zij realiseren, met name op het vlak van het betrekken van andere bewoners? Met deze onderzoeksvraag volgt Platform31 acht bewonersinitiatieven gedurende enkele jaren.
De publicatie identificeert op welke manieren bewonersinitiatieven een positieve rol spelen en waar knelpunten liggen bij het halen van hun (warmtetransitie-)doelen. De beleidscontext blijkt van grote invloed te zijn. Zo is het besluit van minister Jetten dat warmtenetten de komende jaren geleidelijk in publiek eigendom moeten komen positief ontvangen. Maar dat heeft bij de vier ‘collectieve’ initiatieven nog niet geleid tot concrete beweging bij de gemeente of tot meer zeggenschap voor de bewonersinitiatieven.
Ook de stijgende energieprijzen hebben de urgentie van de verduurzaming in vrijwel alle werkgebieden van de acht bewonersinitiatieven evident gemaakt. Dit zorgt onder andere voor een toenemende aandacht voor acties gericht op individuele oplossingen maar het schrijnende tekort aan materialen en aan vaklui vormt hier een belemmerende factor.
"*" geeft vereiste velden aan