De beweging naar de voorkant
Wethouders van de G40 maken de balans op van de transities in het sociaal domein.
Over een andere manier van werken in het sociale domein
Lag in het eerste jaar van deze stelselherziening de nadruk op het waarborgen van de continuïteit van zorg en ondersteuning, nu is het voor gemeenten tijd om door te pakken en voluit aan de slag te gaan met ‘Beweging naar de voorkant’. Denk aan het meer en/of beter inzetten van eigen kracht, preventie, zelfredzaamheid en burgerparticipatie en het leveren van maatwerk voor bewoners die ondersteuning nodig hebben. Het doel is snellere, betere, effectievere en integrale hulp.
De interviews met deze professionals zijn gebaseerd op de methode ‘waarderend interviewen/onderzoeken’ (Appreciative Inquiry) die gericht is op persoonlijke-en organisatieverandering en is ontwikkeld door de grondlegger David Cooperrider. Hij is nu hoogleraar sociaal ondernemerschap aan de Case Western Reserve University.
Vaak stellen (traditionele) onderzoeken en interviewen het probleem centraal. Men kijkt naar het probleem, wat de oorzaken van het probleem zijn, waar mogelijke oplossingen liggen en implementeert die. Vaak gaat het om problemen herstellen of terug brengen tot het ‘acceptabele niveau’. Als je naar problemen vraagt, vindt je ze (en soms meer dan gewenst). Vaak zien we dit in de media volop uitgemeten. Over het algemeen leidt het tot het weglekken van energie bij betrokkenen.
Met de methode ‘waarderend interviewen/onderzoeken’ focussen we juist op successen, werkzame elementen en proberen we te versterken wat al werkt en te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het idee is; wat je aandacht geeft groeit. Een onderzoekende houding en een positieve vraagstelling staan centraal. De kern van elk interview bestaat uit een levendige beschrijving van een persoonlijk succesmoment van de professional. Door hier naar te vragen kom je waar de energie ligt. Doordat een professional een verhaalt vertelt over een casus die hij/zij heeft meegemaakt, ontstaat een levendig en concreet beeld van de situatie. Verhalen blijven vaak langer hangen dan ‘beleidstaal’. Deze verhalen dienen als inspiratie voor andere professionals en organisaties.
Eind 2016 brengt Platform31 de rode lijnen uit deze beelden bij elkaar waardoor een overzicht ontstaat van mogelijke succesfactoren van de nieuwe manier van werken.